Öğrenci Kariyeri Banner

Estonya'dan Bir İlk: Dijital Göçebe Vizesi İle Çalışmak Çok Kolay

Estonya'dan Bir İlk: Dijital Göçebe Vizesi İle Çalışmak Çok Kolay

Dijital dönüşüm, girişim ekosistemi ve yenilikçi teknolojiler alanında önemli atılımlar gerçekleştirmeye devam eden Estonya mevcutta verdiği e-Residency (e-Oturum) programının yanı sıra dünyada bir ilke daha imza atarak ‘Dijital Göçebe Vizesi’ (Digital Nomad Visa) uygulamasına geçiş için çalışmalarını tamamladı.

Geçmiş yıllarda dijital göçebeler, kendilerini turist olarak göstererek seyahat ediyor ve gittikleri ülkede turist vizesinin süresi boyunca kalabiliyorlardı. Bu durum ise çalışma hayatını dijital olarak yürüten girişimciler açısından hem zor, hem de sınırlı süre tanındığı için özgürce çalışmalarını ve yeteneklerini uzun vadede ortaya koymalarını engelliyordu.

Bu nedenle dünyanın en gelişmiş girişim ekosistemlerinden birine sahip olan, ve 1,3 milyonluk nüfusu ile değeri 1 milyar USD’nin üzerinde 4 adet genç teknoloji şirketi (unicorn) çıkaran Estonya, işlerini uzaktan sürdüren girişimciler için dünyada bir ilk olarak ‘Dijital Göçebe Vizesi’ uygulamasını bu yılın sonunda hayata geçireceğini açıkladı.  Estonya Parlamentosu ise geçtiğimiz günlerde dijital göçebelerin Estonya’yı ziyaret etmesine, çalışmasına ve bir yıla kadar ülkede izin verecek vize uygulamasını hayata geçirmek için ülkedeki Yabancılar Yasası’nda bazı değişiklikleri onayladı.

Birçok start-up şirketini bünyesinde barındıran Estonya,  özellikle teknoloji, finans veya pazarlama alanında yer ve zamandan bağımsız olarak uluslararası iş yapan kişilerin Estonya'da çalışmasına izin verecek ve işlerini kolaylaştıracak. Dijital Göçebe Vizesi’nin tam olarak uygulanmaya başlanması için henüz bir dizi onaydan geçmesi gerekiyor. Estonya İçişleri Bakanlığı’nın öngörüsüne göre uzaktan çalışma yaşamına geçildiği günümüz şartlarında yapılan bu atılım ile yılda yaklaşık 1.800 kişinin dijital göçebe vizesine başvurması bekleniyor. 

KAYNAK


Çiğdem Yavuz

Çiğdem Yavuz, Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Yüksek Lisans Mezunudur. İş yaşamına Kariyer Uzmanı olarak devam etmektedir. İlgi alanları Yerel Yönetimler, Kariyer, İş Piyasaları ve Kişisel Gelişim konularıdır.

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.