Öğrenci Kariyeri Banner

En Güzel Hikayemiz: 29 Ekim Cumhuriyet Bayramımız Kutlu Olsun!

En Güzel Hikayemiz: 29 Ekim Cumhuriyet Bayramımız Kutlu Olsun!

29 Ekim 1923 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin Cumhuriyet yönetimi ilan etmesi ile tarihte yeni bir sayfa açıldı. Tarihimiz için son derece önemli bir yere sahip bu günü her sene ülkemizin her yerinde coşkuyla kutluyoruz. 

Osmanlı Devleti, 1876 yılına kadar mutlak monarşi, 1876-1878 ve 1908-1918 arasında meşruti monarşi ile yönetilmişti. I. Dünya Savaşı'nda yenilgiye uğramasının ardından işgale uğrayan Anadolu'da halkın işgalcilere karşı Mustafa Kemal Paşa önderliğinde verdiği Milli Mücadele, 1923 yılında milli güçlerin zaferi ile sonuçlandı.

Kurtuluş Savaşı'nın Türk milletinin zaferiyle sonuçlanmasının ardından ortaya çıkan yönetim boşluğunun kaldırılması amacıyla yeni bir yönetim biçiminin belirlenmesi şarttı. Mustafa Kemal ve arkadaşları yaptıkları çalışmalar sonucu Türkiye'ye yakışır yönetim şeklinin cumhuriyet olduğuna karar verdi. 

Atatürk; düşmanın ülkeden atılıp sınırlarımızın belirlenmesinden sonra, çoktan beri tasarladığı cumhuriyetin ilanı üzerinde hazırlıklar yapmaya başladı. 28 Ekim 1923 akşamı yakın arkadaşlarını Çankaya'da yemeğe çağırdı. Onlara, "Yarın Cumhuriyet'i ilan edeceğiz." dedi. Nihayetinde 29 Ekim 1923 tarihinde Cumhuriyet ilan edildi.

En büyük eseri olan Cumhuriyet'i bize hediye eden atamızı saygıyla anar, herkesin Cumhuriyet Bayramı'nı kutlarız. 

 

 

 

Özgün İçerik


Zeynep Akyıldız

Sabancı Üniversitesi - Bilgisayar Bilimleri

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.