Öğrenci Kariyeri Banner

Ekonomi Öğrencilerinin Mutlaka İzlemesi Gereken 5 Film!

Ekonomi Öğrencilerinin Mutlaka İzlemesi Gereken 5 Film!
İktisat ya da diğer anlamıyla ekonomi hayatımızın her anında, her yerinde var olan bizim olmazsa olmaz bir parçamız haline gelmiştir. Peki sadece İktisat okuyanlar mı ekonomiyle ilgilidir? Ekonomi okumak veya ekonomi ile ilgilenmek yaşadığımız dünyayı ve işletmelerin toplumdaki rolünü anlamamıza yardımcı olur. Kimi zaman sıkıcı olan ülke veya dünya ekonomisinin geçmişini, şimdiki durumunu anlatan ve eğlenceli hale getirmeye çalışan kuşkusuz filmlerdir. Bu yazıda ekonomiyi yakından takip eden ve finansa ilgi duyan herkes için keyifli tavsiyelerde bulunacağız.

1. The Bank/Banka: Kelebek Etkisi (2001)

Yılı: 2001 Avustralya, İtalya
Süre: 109 Dakika
Tür: Dram, Gerilim
IMDb Puanı: 6.6/10

12404564_1300x1733

The Bank, başrolünde Ashton Kutcher ve Amy Smart'ın oynadığı 2004 yapımı bilim kurgu filmidir. Jim Doyle, henüz küçük bir çocukken okulda dersine Centa Bank’tan konuk öğretmen olarak gelen bir bankacı ile tasarruf işlemleriyle tanışır. Daha küçük yaşlarındayken matematik dehası olduğu ortaya çıkar. Üniversitede de aldığı ekonometri dersi sayesinde tarihteki borsa çöküşlerini inceleyerek, önceden bu tür çöküşleri öngörebilen bir program tasarlar. Centa Bank’ın CEO’su olan Simon O’Reilly, Centa Bank'ın son zamanlarda yaşadığı sıkıntılar nedeniyle bir çıkış yolu aramaktadır. Simon'a göre Jim'in bu buluşu, Centa Bank'ın kaderini tamamen değiştirecek çıkışın anahtarı olacaktır.

2. A Beautiful Mind/Akıl Oyunları (2001)

 Yılı: 2001- ABD
Süre: 134 dakika
Tür: Aile, Biyografi, Dram, Gizem, Psikolojik
IMDB: 8.2/10

57f3a2eb9703ceb3700ead00eb4f2c63

İktisadın gelişimine, özellikle oyun teorisi (Game Theory) literatürüne yaptığı katkılar aracılığıyla büyük etkisi olan ABD’li matematikçi-iktisatçı John F. Nash‘in yaşamıyla ilgili bir film. Nash 1994’te Nobel İktisat Ödülünü almıştı. John Forbes Nash Jr. genç yaşında geliştirdiği kuramlarla matematik dünyasının bir numaralı ismi haline gelir. Fakat kısa süre içerisinde bencilliği ve kendine olan aşırı güveni sonucunda oluşan kişisel problemleri ile baş edemez duruma düşer. Dahilik ile delilik arasındaki ince çizgide zamanla delilik tarafına doğru sürüklenir. Uzun süre şizofreni ile mücadele eden dahi matematikçi, yıllar sonra adeta yeniden doğarak Nobel ödülünü almayı başarır.

3. Wall Street / Borsa(1987)

Yılı : 1987 – ABD

Süre: 126 dakika

IMDB : 7.4/10

Tür : Dram, Suç

df065f451354d636b12226fc913ca0f3

İşletme Bankeri olan Bud Fox (Charlie Sheen) utanmazcasına açgözlü bir Wall Street satın alma yöneticisi olan Gordon Gekko’nun (Michael Douglas) baştan çıkarıcı büyüsüne kapılır. Gekko Fox’u kanatlarının altına alır ve bu şirket avcısını en tepeye taşıyacak olan vicdansız taktikler konusunda eğitmeye başlar. Ancak Gekko öğrencisine tadıklarının ve akrabalarının işlerine malolabilecek gizli bir satınalma düzmecesini haber verdiğinde, Fox vicdanının sesini daha fazla göz ardı edemez ve bu oyunu bozmaya karar verir.

4. Inside Job /İç İşler (2010)

Yılı :2010 - ABD

Süre:105 dakika

IMDB:8.3/10

Tür: Belgesel, Suç

a885bab7b94c8252defc867684d2dfe2

ABD’de patlak veren 2000’li yılların sonlarındaki finansal krizi konu alıyor. Krizin ABD’den başlayarak, nasıl dünyaya yayıldığı ve neredeyse tüm ülke ekonomilerini altüst ettiği başarılı bir şekilde anlatılmış. Büyük krizden birkaç gün önce Moody’s, Standard & Poor’s gibi ünlü kredi derecelendirme kuruluşlarının Freddie Mac, Goldman Sachs, Morgan Stanley ve Lehman Brothers gibi bankaların nasıl AAA (en yüksek kredi notu) aldığı çarpıcı bir dille anlatılıyor, daha doğrusu anlatılmaya çalışılıyor.

5. Gelişim/ Thrive (2011)

Yıl:2011- ABD

Süre: 132 dakika

IMDB:6.8/10

Tür: Belgesel Film

Thrive

Senaryosu Neal Rogin ve Foster Gamble tarafından yazılan gelişim belgeselinde; ''tüm dünya tamamen gelişseydi ne olurdu? İnsanların ne kadar kazanacağına, ne yiyeceğine ve ne giyineceğine, ne kullanacağına kim karar veriyor?'' gibi birçok sorunun cevabını bulabilecekseniz.

Özel İçerik: Nihan İnal

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.