Öğrenci Kariyeri Banner

Ege Denizi'nde Magma Tabakası Tespit Edildi!

Ege Denizi'nde Magma Tabakası Tespit Edildi!

Ege Denizi'nde yer alan Santorini Adası'nın tabanında magma tabakası tespit edildiği açıklandı. Bilim insanları, tabakada 150 yıl içerisinde büyük bir volkan patlaması olabileceğini belirtti.

Muğla açıklarında bulunan ve Yunanistan'a bağlı olan Santorini Adası'nın tabanında yeni bir magma tabakası tespit edildiği açıklandı. Bu tabakada birikmeye devam eden magmanın, önümüzdeki 150 yıl içerisinde büyük bir patlamaya sebep olabileceği belirtildi.

Yunanistan'a bağlı olan ve her yıl milyonlarca turiste ev sahipliği yapan Santorini Adası'nın yaklaşık 7 kilometre altında yer alan Kolumbus Yanardağı ile ilgili araştırmalar geçrkleştiren bilim insanları, yanardağda bugüne kadar bilinmeyen bir magma tabakası tespit edildiğini açıkladılar.

Ölümcül Bir Patlama Olabilir!

Yapılan araştırma, Kolumbus'un yeni magma tabakasının sürekli olarak büyüdüğünü gözler önüne serdi. Bu da tabaka belirli bir süre sonra büyük bir volkan patlamasına neden olabilecceği anlamına geliyor. Ayrıca bilim insanları, bu olasılığın önümüzdeki 150 yıl içerisinde gerçekleşebileceğini belirtiyorlar.

Santorini'nin altında yatan Kolumbus, dünyanın en aktif denizaltı volkanlarından bir tanesi olarak geçiyor. En son 1650'li yıllarda patlayan volkan, adaya büyük zarar vermiş ve en az 70 kişinin ölümüyle sonuçlanmıştı. Volkanın takip edilmesi gerektiğini belirten bilim insanları, bir patlama durumunda can kayıplarının daha da büyük olabileceğini tahmin ediyorlar. 

Geçtiğimiz yıl yapılan bir araştırmaya göre Kolumbus, 1650'de patladıktan sonra 4 milyon metreküp magma biriktirdi. Bunun yaklaşık üçte birlik bölümü ise tespit edilen yeni tabakada mevcut. Uzmanlar, biriken magmanın 150 yıl içerisinde 2 milyon metreküpe çıkacağını, bunun da 1650'lerdeki patlamaya neden olan ile aynı miktar olduğunu belirtiyorlar.

Santorini ve çevresinde bulunan Aspronisi, Nea Kameni, Thera ve Palea gibi adaların da volkan patlamaları sonucunda meydana geldiği biliniyor. Aynı zamanda 2012'de yapılan araştırmalar, denizin altında yeni bir volkanın oluştuğu sonucuna da ulaşılmasını sağlamıştı.

 

 

Kaynak


Tuğba Duman

Öğrenci Kariyeri'nde Şef Editör

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.