Öğrenci Kariyeri Banner

Dünyanın Konuştuğu Türk Çifte "Peder-Marie Curie" Benzetmesi

Dünyanın Konuştuğu Türk Çifte "Peder-Marie Curie" Benzetmesi

Dünya, Coronavirüs aşısı için müjdeyi ilk veren Türk kökenli araştırmacı Uğur Şahin ve Özlem Türeci çiftini konuşurken Fransız haber kanalından çiftle ilgili dikkat çekici bir yorum geldi. LCI haber kanalı, Pfizer şirketiyle birlikte Coronavirüs aşısı geliştiren BioNTech firmasının başındaki Türk çifti, bilim tarihinin efsane çifti Nobel ödüllü Pierre ve Marie Curie çiftine benzetti. Fransız sunucu David Pujadas ve ekibi, Şahin ve Türeci hakkında hazırladıkları biyografi haberinde, onlardan, "Pierre ve Marie Currie çiftini hatırlatıyorlar. Alman bilimadamları. Türk göçmenlerin çocukları, start-up kurucuları ve immünoterapi uzmanları" diyerek bahsetti.

Hatay’da doğan Uğur Şahin'in, 4 yaşında, babasının çalışmak için Almanya'ya gelmesiyle hayatının değiştiğini belirten haberde, bilim insanının laboratuvarına bisikleti, kot pantolon ve spor ayakkabısıyla gelen sade bir insan olduğu da aktarıldı.

biontech

53 yaşındaki Özlem Türeci  ise İstanbul'da doktor olan babasının bir hastanede çalışmak üzere Almanya'ya gelmesiyle Almanya'da doğar. Hambourg Üniversitesi'ndeki eğitimleri sırasında 2001 yılında birbirleriyle tanışan çift o günden beri birlikte.

Çiftin en büyük tutkuları bilimsel araştırmalar, bu yolda, birlikte, hiç durmadan çalışıyorlar. 2002'de evlendikleri gün bile yarım saat imza atmak için laboratuvardan ayrılıp sonrasında koşarak geri dönmüş ve çalışmalarına devam etmişler.

Çift, girişimci bir ruhla 2001'de 'GanyMed' adlı kanserle mücadele merkezini kurmuş. Ancak Ancak Şahin ve Türeci çifti için iş burada bitmiyor. Çift 2008'de şu anda 21 milyar dolara kadar değer kazanan BioNTech laboratuvarını kurdu. Uğur Şahin CEO, Özlem Türeci ise başhekim. bu yeni şirketin amacı, özellikle mesajcı RNA teknolojisi aracılığıyla "kanser tedavilerinde devrim yaratmak". Bill ve Melinda-Gates Vakfı  da onlara inanıyor ve araştırmaya 55 milyon dolar yatırım yapıyor. BioNTech kısa sürede, 60 ülkede bin 500 çalışanı ile dev bir firmaya dönüşüyor. Çalışanların yarıdan fazlası ise kadınlardan oluşuyor, firmanın özellikle belirtmeyi hak eden bir başka özelliği de bu.

Aşının hikayesi

Şahin-Türeci çiftinin aşıyı herkesten önce nasıl bulduğunun hikayesi ise herkese örnek olmalı. Uğur Şahin, Coronavirüs Çin'de ilk görülmeye başladığında “Çin'deki esrarlı Coronavirüsü” isimli makaleyi okuyor ve bu anı "O zaman anladım ki, bu geçici bir virüs değil ve dünya genelinde bir pandemiye dönüşecek" sözleriyle anlatıyor. Hemen ertesi günü ekibini toplayarak "Işık hızı" projesini başlatıyor. Bunun için herkes tatillerini ve diğer işlerini iptal ederek, geceli gündüzlü, aşı için hummalı bir çalışmaya girişiyor. 40 kişilik bir ekip, gece gündüz ara vermeden aşı için çalışmaya başlıyor. Bizler mart ayında, "virüs bulaşıcı mı, evlere kapanmalı mı?" sorusunun cevabını ararken, BioNTech, ürettiği 20 aşı içinden BNT162B2'yi, yani bugünkü Covid'e karşı ilk etkili aşıyı buluyor.

coronavirüsa aşısı

LCI kanalının Nobel ödüllü Pierre ve Marie Curie çiftine benzettiği Uğur Şahin-Özlem Türeci çifti bu yolculuklarını başarıyla tamamlamaları halinde, Nobel ödülünü almalarına kesin gözüyle bakılıyor.

Özgün İçerik


0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.