Öğrenci Kariyeri Banner

Dünyanın En İyi Üniversiteleri: Boğaziçi Üniversitesi'nin Başarı Öyküsü

Dünyanın En İyi Üniversiteleri: Boğaziçi Üniversitesi'nin Başarı Öyküsü

U.S. News ve World Report’un yayınladığı rapora göre  “2021 En İyi Küresel Üniversiteler” sıralamasına göre ilk 200’e Türkiye’den Boğaziçi Üniversitesi girdi.

U.S. News Analistleri, öğrencilerden ve öğretim üyelerinden gelen yayın sayısı, kalitesi ve uluslararası araştırma iş birliklerini kullanarak 13 farklı değişken üzerinden 86 ülke belirleyerek 1500 üniversiteyi sıraladı. Zirveyi Harvard Üniversitesi alırken Amerika’nın, Kanada’nın ve İngiltere’nin seçkin üniversiteleri ilk 20 sıralamasında Harvard’ı takip etti.

Genel sıralamaya göre ABD’den 255, Çin’den 176 ve İngiltere’den 87 seçkin üniversite listede yer alırken Türkiye’den ilk 200’e giren tek kurum Boğaziçi Üniversitesi oldu. Boğaziçi Üniversitesi, Asya kıtasında en iyi 24’üncü üniversite olurken dünya genelinde 197’inci sırada yer aldı.

Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmed Özkan bu durumu şu cümleler ile özetliyor:

“Dünya sıralamasında Boğaziçi Üniversitesi son üç yıldır Türkiye’den ilk 200’deki tek üniversite. İlk 200’ün dışında kaldığı yıllarda da Türkiye’den ilk üniversite olmayı başarmıştı.

Bilindiği gibi bu konuda başka sıralamalar da mevcut ve Boğaziçi Üniversitesi o listelerde de başarılı ama en başarılı olduğu liste US News ve World Report 2021 En İyi Global Üniversiteler listesi. Bunun nedeni US News listesinin araştırma sonuçlarına önem vermesi, sadece yayın sayısı değil, en üst yüzde 10 ve yüzde 1’lik dilimde yer alan yayınlara ayrıca puan veriyorlar. Yani sadece yayın sayısını değil, yayın kalitesini de değerlendiriyorlar. Bu nedenle bazı alanlarda örneğin fizik alanında sıralamamız daha da yüksek, her yıl dünyada ilk 60 üniversite arasında yer alıyoruz.

Listelerde daha üst sıralarda yer almamız için dünyada bizimkine benzeyen ve daha iyi konumda olan üniversitelerin başarı ölçütlerine bakmak gerekiyor. En bariz fark üniversite bütçelerinde ve öğrenci-öğretim üyesi oranlarında ortaya çıkmakta. Bütçemizin 40 kat büyüklüğünde üniversitelerle aynı sırada yer alırken, bu üniversitelerin öğrenci-öğretim üyesi oranı bizim üçte birimiz civarında. Bu alanlarda iyileşmeleri sağlayacak stratejiler geliştirmek ve bir araştırma üniversitesi olarak 1/3 olan lisansüstü-lisans öğrenci oranını, uluslararası rakiplerimizde olduğu gibi birebir oranına çekmemiz gerekiyor.”

U.S. News En İyi Üniversiteler listesinde ilk 500’de ise Boğaziçi Üniversitesinden sonra Orta Doğu Teknik Üniversitesi 453’üncü ve İstanbul Teknik Üniversitesi 486’ıncı sırada yer aldı.

 


Çiğdem Yavuz

Çiğdem Yavuz, Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Yüksek Lisans Mezunudur. İş yaşamına Kariyer Uzmanı olarak devam etmektedir. İlgi alanları Yerel Yönetimler, Kariyer, İş Piyasaları ve Kişisel Gelişim konularıdır.

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.