Öğrenci Kariyeri Banner

Dünyanın En Güçlü Roketi Mars'a Gitmek İçin Gün Sayıyor!

Dünyanın En Güçlü Roketi Mars'a Gitmek İçin Gün Sayıyor!

SpaceX, uzun zamandır Super Heavy roketi üzerinde çalışıyor. Super Heavy, roketi eğer tam zamanlı çalışırsa dünyanın en güçlü roketi olacak.

Starship uzay aracını Mars’a taşıması planlanan Super Heavy roketi için önemli bir ateşleme testi gerçekleştirildi. SpaceX bu testi  YouTube ve Twitter üzerinden paylaştı.

Dünyanın En Güçlü Roketi Ateşlendi!

Ateşleme testi, SpaceX’in Teksas’taki Starbase tesisinde gerçekleştirildi ve Super Heavy’nin Raptor motorlarının 33’ünü çalıştırmayı başardı. Bu haliyle 2 bin 268 tonluk itiş gücü sağlayan motorlar, tam kapasiteyle çalıştığında ise 7 bin 711 tonluk bir itiş gücü sağlayabilecek.

Tam kapasiteyle çalıştığı durumda dünyanın en güçlü roketi olacak olan Super Heavy yapılan ateşleme testini başarıyla tamamladı. Testin gerçekleştirilme amacı ise fırlatma rampasını aksi bir durumda korumakla görevli olan su soğutmalı alev saptırıcının dayanıklılığını test etmekti.

Super Heavy’nin nisan ayında yapılan ilk testi, fırlatma rampasına fazla gelmiş ve platformun parçalanmasına, beton parçalarının ve diğer malzemelerin geniş bir alana yayılmasına neden olmuştu.

Pazar günü yapılan son test ise fırlatma rampası açısından çok daha iyi geçerken Raptor motorlarından dördünün erken kapandığı ise testteki olumsuz bir nokta olarak belirlendi.

Testler tamamlandığında SpaceX, Starship’i kargo ve mürettebatı Ay’a, Mars’a ve muhtemelen ötesine göndermek için kullanmayı düşünüyor. Starship uzay aracının değiştirilmiş başka bir versiyonu, 2025 yılında yapılması planlanan Artemis III görevinin bir parçası olarak iki NASA astronotunu ayın yüzeyine indirmek için kullanılacak.

SpaceX, uzay çalışmalarını hızlandırırken insanlığın Mars’a taşınması için en önemli rolü üstlenecek gibi görünüyor.

 

Kaynak


Kardelen Özen

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Kardelen Özen..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.