Öğrenci Kariyeri Banner

Dünyanın En Başarılı Sosyal Deneylerinden Biri: Susam Sokağı

Dünyanın En Başarılı Sosyal Deneylerinden Biri: Susam Sokağı

Çocukluk anılarımızın en güzel örneklerinden biri olan Susam Sokağı, bizlere birçok şey öğretmiş, dünya üzerinde birçok çocuğun motor gelişim dönemindeki eğitim destekçisi olmuştur. Heyecanla izlediğimiz bu televizyon programı, hala birçok eğitim makalesine konu olmaktadır. Peki neden bu kadar izlenmiş, dünyada yayılmış ve akademik makaleler konu olmuştur Susam Sokağı?

Susam Sokağı geri dönüyor! - Hayat Haberleri

Susam Sokağı aslında Gerald Lesser’ın öncülük ettiği 2 ekiple ortaya konulmuş, zaman içinde şekillendirilmiş ve başlı başına sosyal deney haline getirilmiştir. 1960 yılında televizyon kültürü ve çocuk gelişimi üzerine çalışma düzenleyen bilimsel iki ekiple başlanan bu serüven, büyük bir burs fonu desteği alarak, 3 ve 5 yaş arasındaki çocuklara öğrenme yeteneği kazandırmayı hedeflemiştir. Susam Sokağı belli bir dönem boyunca çeşitli çocuk denekler kullanarak gelişim kazanmış ve eğitime hazır hale getirilmiştir.

Sesame Street's' Gerald Lesser Dies at 84 Video - ABC News

Susam Sokağı yapımcıları henüz hazırlık aşamasındayken, 3 ve 5 yaşa hitap ettiğini öngörerek, onlara eğitici programları test edecek sorular hazırlamıştır. Bu eğitici programların sonunda yapılacak birçok test tasarlayarak televizyon programının başarısını ölçmeye başlamıştır. Eğitimler yalnızca beden tanıma, sayılar ve alfabeden ibaret değildir Susam Sokağı’nda, ırkçılık, cinsiyet eşitliği, nezaket, hoşgörü, aile bağı gibi konular da içermiştir…

Sosyal deney dünyada yayılmaya, izlenme rekorları kırmaya başladığında testler uygulanmıştır. Çocuklar, programı izleyenler, izlemeyenler ve sıklıkla izleyenler gibi kategorilere ayrılmıştır. Test sonuçları müthiş sonuçlar vermiştir! Sıklıkla izleyenler ve hiç izlemeyenler arasında yapılan bu genel kültür testlerinde, devasa farklar vardır. Diğer eğitici çocuk programlarından çok ileride olduğunu bir kere daha kanıtlamıştır Susam Sokağı…

Susam Sokağı'ndan Stranger Things Parodisi

Dünya üzerinde 15 ülkede, 10 binlerce çocuk denekle tasdiklenen bu sosyal deney programı, gerek farklı denekler üzerinde, gerekse dönemsel izleme sıklığıyla aynı denek üzerinde büyük oranda başarı sağlamıştır.

Türkiye’nin Susam Sokağı ile Tanışması

1980’li yılların sonu, 1990’lı yılların başında Trt’de Türk televizyonuna uyarlanan Susam Sokağı, Uykudan Önce Programı’yla da tanınan Rahmetli Canan Meray’ın yapımcılığında yayınlanmıştır.

 


Esra Avcu

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Esra Avcu..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.