Öğrenci Kariyeri Banner

Dünya Ve Korona Önlemleri

Dünya Ve Korona Önlemleri

Her ülke korona virüse karşı birbirinden farklı önlemler alıyor.  Kimi ülkeler sokağa çıkma yasağı ilan ederken kimi ülkeler ise hiçbir şey olmamış gibi normal hayata devam ediyor.

İşte korona virüs ile mücadele eden veya ettiğini sanan ülkelerin aldığı en ilginç önlemler:

 

ÇİN

Virüsün kaynağı olan Çin dünyanın en kalabalık ülkesidir. Pandemi tüm dünyaya yayılırken Koronavirüs’ü yendiğini açıklamıştı. Bunu kendilerine has acımasız yöntemlerle yaptılar. Bunlardan biri karantinadaki evlere giriş çıkışı engellemek için kapılara kaynak yapılmasıydı.

Çin bunun gibi bir çok yöntemi uyguladı fakat en önemli gücü teknolojiydi. Ülkeyi saran 200 milyona yakın kamera ile vatandaşlarını gizlilik veya kişilik haklarını umursamadan tek tek izledi. Apartmanların çıkışında insanlara yüz taraması yapıldı ve fotoğrafları yapay zeka ile analiz ederek dışarıdaki her hareketlerini izledi.

Çin’in Whatsapp’ı diyebileceğimiz devlet kontrolündeki bir uygulama olan WeChat ile ile insanlar banka hesaplarına bağlanıp QR kod ile ödeme yapıp para kullanmayı bıraktılar. Devlet nerede ne yaptığını görebiliyor. Eğer o kişi hastalık belirtisi göstermeye başlarsa rengi sarıya, eğer test sonucu pozitif çıkarsa kırmızıya dönüşüyor. Son 14 günde ziyaret edilen tüm yerler ve temas kurmuş olabileceğiniz herkesi WeChat uygulamasından mesaj ile bilgilendiriliyor. Mesela alışveriş yapılan markete bile mesaj giderek rengi sarıya dönüyor ve kendini karantinaya alması isteniyor. Yolda yürürken yanından geçen insanların renklerini görebiliyorsun. Eğer renginiz sarı ya da kırmızıysa ve sokağa çıktıysanız 3 yıldan 7 yıla kadar hapis cezasına çarptırılıyorsunuz.

Bu gibi uygulamaları demokratik ülkelerde almak çok zor. Hatta yardım için İtalya’ya giden Çinli bir doktor İtalyanların karantina politikasını eleştirmişti.

Güney Kore

Nüfusa kıyasla en çok test yapan ülke olan Güney Kore ise başarılı yöntem uygulayan ülkelerden biridir. İsteyen herkese arabaya servis test yöntemi uygulanıyor. Bu merkezlerde sonucunuz negatif ise mesajla bilgilendiriliyorsunuz. Eğer pozitifse bu mesaj sizin hangi hastanede beklendiğinizi söylüyor. Korona hastalarının nerede bulunduğunu gösteren uygulama ile hastanın apartmanına kadar belirlenebilen bir Koronavirüs’e özel uygulamayı ilk geliştiren ülke oldular.

Hong Kong

Zorunlu ev karantinasında bulunan insanların evlerinden kaçmadıklarından emin olmak için normalde suçlularda kullanılan elektronik izleme bilekliklerini kullanmaya başladılar ve 60.000 tane sipariş ettiler. Telefon kapatılırsa veya bileklik çıkarılırsa hemen bakanlığa sinyal gidiyor.

Hindistan

İlk başlarda vaka sayısı az olsa da son günlerde tırmanışa geçen vakalar ile sarsılan Hindistan’da da farklı yöntemler mevcut. Göçmen işçileri şehirlerin meydanlarında dezenfektan ile yıkayan yönetim aynı zamanda eli sopalı polislerle sıkı bir sokağa çıkma yasağı uyguluyordu. Fakat önlemler azalmaya başlayınca vaka sayısı artışa geçti.

Panama

Kadın ve erkeklerin ayrı günlerde çıkılmasına izin verilen ülkede 3 gün kadınlar, 3 gün erkekler sokağa çıkıyor ve Pazar günleri ise kimse sokağa çıkamıyor.

Kolombiya

Bu ülkede ise insanlar kimlik numaralarının son rakamına göre belirlenen günlerde sokağa çıkabiliyor.

İran

İlk başta önlem almayan ülke, sonra üst düzey yetkililerin hastalığa yakalanmaya başlamasıyla önlemleri arttırdı. Hastanelerde çalışanlar dezenfektan yerine daha etkili olduğunu söyledikleri tütsü kullanmaya başladılar. Türbe ziyaretlerine gitmeyin diyen bakana karşı mollalar tepki göstererek türbelerin koronaya şifa olacağını söylemesiyle halktan bazı kesim türbelere giderek pandeminin etki alanını daha da genişletti.

İtalya

Avrupa’da hastalığın merkezi olan ülkede hemşireler yerine robotları kullanarak hasta insanlar ile sağlık personelinin temasını engellemiş oldu.

 

Kaynak

 


Fahrettin Taha Karabacak

Sakarya Üniversitesi Okulöncesi Öğretmenliği

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.