Öğrenci Kariyeri Banner

Dünya Üzerinde Artık Konuşulmayan 6 Ölü Dil!

Dünya Üzerinde Artık Konuşulmayan 6 Ölü Dil!

Dünya üzerinde konuşulan dil sayısı oldukça fazladır. Eskiden var olan ve dünya üzerinde artık konuşulmayan dillere ise ölü dil denir.Günümüzde çoğu kelimelerin kökeni artık konuşulmayan bu ölü dillere dayanıyor. Gelelim bu ölü dillerin neler olduğu sorusuna. Sizler için 6 ölü dili derledik.

Dünya Üzerinde Artık Konuşulmayan 6 Ölü Dil!

1. Latince

En gelişmiş diller arasında yer alan Latince oldukça köklü bir tarihe ve medeniyete dayanır. Roma İmparatorluğu ile konuşulmaya başlanan bu dil Avrupa'da ve Afrika'da da etkisini gösterdi. Öyle ki Latince o dönemin roman ve kitaplarında tercih edilen edebiyat dili haline geldi. 6. yüzyıldan sonra Roma İmparatorluğu'nun çökmeye başlamasıyla Latince'de ölmeye başladı. 

Latince her ne kadar ölü dil olarak adlandırılsa da günümüz dillerini etkilemeye devam etmektedir. Örneğin, İngilizce kelimelerin %60'ının kökeni Latince'ye dayanmaktadır. Özellikle bilim dünyasında pek çok terim adını Latince'den almıştır. Günümüz de bu ölü dili ana dil olarak kullanan tek devlet Vatikan'dır.

2. Sanskritçe

Sanskritçe; Jainizm, Budizm ve Sihizm'in din dilidir. Eskiden yazılan dini kitaplarda Sanskritçe tercih ediliyordu. Hint edebiyatı ile sıkı bağlantısı olan bu dil Hintliler tarafından Tanrı'nın dili olarak biliniyor. Tıpkı Latince gibi, Sanskritçe de günümüzde az da olsa  kullanılmaya devam ediyor. 

3. Kıpti Dili

Kıptı Dili, Antik Mısır'ın dili olarak bilinir. Hiyeroglif, Demotik ve Hiyeratik dillerin birleşiminden oluşmaktadır. Günümüzde Mısır dili olarak bilinmektedir. Yunan alfabesine benzemektedir. Kıpti, kendi başına edebiyat dili olmayı başarmış dillerden bir tanesidir. 

4. İncil İbranicesi

İncil İbranicesi, İbranice'den oldukça farklıdır. Bir dönem İsrail'in resmi dili olarak kullanıyordu. Günümüzde ise az kullanılan bir dildir. Ancak halen İsrail'de bazı okullarda eğitim dili olarak kullanılmaktadır. Latince ve Sanskritçe ile karşılaştırdığımızda oldukça kolay bir dildir. Günümüz İbranice'si yaklaşık 10.000 kelimeye sahipken İncil İbranicesi sadece 8.000 kelimeye sahiptir.

5. Eski Yunanca

Bu dil Batı medeniyetinin temel dillerinden bir tanesidir. En büyük filozofların kullandığı dil olarakta bilinir. Birçok kitapta kullanılan bu dil günümüz dillerinin de temelini oluşturmaktadır.Örneğin, bilgi ve teknolojiyle ilgili terimlerin kökeni Eski Yunanca'ya dayanmaktadır. Ancak bu dil M.S. 6. yüzyıldan sonra yavaş yavaş yok oldu.

6. Akad Dili

Mezopotamya'da konuşulmuş bir dildir. Tarihi en eski dillerden biridir. Çivi yazısıyla yazılan bu dil en eski Sami dili olarak da bilinir. M.S. 500lü yıllardan sonra yerini Aramice diline bıraktı.

Kaynak


Kardelen Özen

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Kardelen Özen..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.