Öğrenci Kariyeri Banner

Doğruluğunu Sorgulamanız Gereken 6 Google Araması

Doğruluğunu Sorgulamanız Gereken 6 Google Araması

Herhangi bir konuda bilgi edinmek için çoğunlukla Google'da aratıyoruz. Ancak Google her bağlantıyı doğrulamadığından, özellikle bazı konularda, size verdiği her veriye sorgusuz güvenmeniz çok da sağlıklı olmayabilir.

Google'ın PageRank gibi algoritmaları, bir web sitesinin uzmanlığını ve güvenilirliğini test etmede günden güne daha da iyileşiyor. Ancak yanlış bilgilerin bu sistemlerden sızması imkansız da diyemeyiz veya okuyucular olarak bizler arama sonuçlarını yorumlarken de hatalar yapabiliriz.

Bazı konularda bir uzmanla görüşmek gereklidir ve bu yüzden hassas konuları araştırırken her zaman dikkatli olmalıyız. Google’da arama yaparken karşımıza çıkacak bilgiler açısından özellikle dikkatli olmamız gereken konulara birlikte bakalım.

1. Tıbbi Bilgiler

Sizin durumunuza özgü olmayan bir belirti için olabilecek tüm nedenleri ve tedavileri sunarlar. Örneğin yüksek ateş, teknik olarak kanser semptomlarından biri olmasına rağmen yüksek ateşinizin olması kanser olup olmadığınızı belirleyemez. Sadece soğuk algınlığı geçiriyor olabilirsiniz. Bu nedenle, bir sonuca varmadan önce gerçek bir doktora danışmalısınız.

2. Yatırım Tavsiyeleri

Mali durumunuzla ilgilenmek zorlu bir süreç olabilir. Ancak Google’dan tavsiye almanız kesinlikle doğru değil.

Bir arama motorunda, kararlarınızı yanıltabilecek veya bulandırabilecek çok sayıda fikir, tavsiye ve makaleye ulaşabilirsiniz. Belirli bir yatırımla ilgili basit bir sorgu, sayısız bağlantıya ulaşmanızı sağlayacak ve hangisinin makul bir öneri sunduğunu ölçerken kafa karışıklığı yaratacaktır.

Bu nedenle, daha güvenilir finansal araştırma platformlarını takip etmelisiniz.

3. Komplo Teorileri

Tartışmalı veriler, çevrimiçi trafiğin çoğunu çekme eğilimindedir. Bazı web siteleri, daha fazla tıklamaya erişebilecek ve tartışma ortamı yaratacak teoriler hakkında konuşarak bu durumdan yararlanır. Google, yalnızca çok konuşuldukları için çoğunlukla üst sıralarda yer alan, internetin en çılgın hikayelerine kolayca ulaşılabilirlik sağlar.

4. Son Dakika Haberleri

İnternet haber alma konusunda 1 numaralı kaynak olsa da, inanılmaz miktarda yalan habere de ev sahipliği yapar. Daha kötüsü ise, Google’ın da sahte haberlerin yayılmasını kontrol altına almakta zorlanıyor olması. Bu sorunun etkileri, bir son dakika haberi olayı sırasında daha da büyür çünkü ayrıntılar yetersizdir ve bu da doğruluğu kesin olmayan söylentilere sebep olur.

5. Dini Bilgiler

Dini bilgiler konusunda da Google’da çeşitli kaynaklara erişebilirsiniz. Ancak bu “kaynakların” içerisinde pek çok ırkçı veya önyargılı fikirle karşılaşabilirsiniz. Bu yüzden eğer konu hakkında zaten bilginiz yoksa, bu “kaynakların” doğrulunu inanmak sağlıklı olmayacaktır. Ayrıca Google’ın algoritmaları kullanıcıların çoğunluğunun neleri aradığına göre sıralandığı için, azınlıkların temsil edilme biçimlerinde hatalar olabilir.

6. Kimyasallarla İlgili Bilgiler

Kimyasallar, küçük bir hatayı bile kabul edemeyecek kadar ölümcül olabilir. Bu nedenle, kimyasallarla ilgili öğrenmek istediğiniz bir ayrıntı varsa, Google'ın arama motoruna başvurmak tehlikeli olabilir. Google’da çelişkili verilere ulaşabilirsiniz ve bu da kafa karışıklığı yaratıp yanılmanıza sebep olabilir.

Örneğin, yüzme havuzlarının klorlu olmasının sağlığınız üzerinde olumsuz bir etkisi olup olmadığı, internette yıllardır tartışılıyor.

Bu yüzden Google'a alternatif olarak kimya kurullarının ve derneklerin resmi internet sitelerini inceleyebilirsiniz.

 

kaynak


Aysima Gel

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Aysima Gel..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.