Öğrenci Kariyeri Banner

Doğal Gaz, Petrol, Jülyen Gibi Kelimelerin Türkçelerini Hiç Merak Etmiş Miydiniz?

Doğal Gaz, Petrol, Jülyen Gibi Kelimelerin Türkçelerini Hiç Merak Etmiş Miydiniz?

Günlük hayatımızda kullandığımız, dilimize yerleşmiş Türkçe zannettiğimiz fakat Türkçe olmayan pek çok kelime bulunmaktadır. Bu kelimelerin Türkçelerinin kullanılabilmesi için çalışma başlatan Türk Dil Kurumu Başkanı Prof. Dr. Mustafa Sinan Kaçalin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, TDK Yabancı Kelimelere Karşılıklar Çalışma Grubu tarafından vatandaşlardan gelen öneriler dikkate alınarak, bazı yabancı sözcüklere belirlenen yeni Türkçe karşılıklar hakkında bilgi verdi. İşte onlardan bazıları:

Jülyen yerine "Şerit Doğrama"

Prof. Dr. Mustafa Sinan Kaçalin, mutfak literatürüne bir doğrama biçimi olarak yerleşen “jülyen” için “şerit doğrama” karşılığının bulunduğunu bildirdi. Türkçeye Fransızca, Arapça kelimelerin de geçtiğini ve bunun normal olduğunu vurgulayan Kaçalin, dil çalışmalarında “Bu kelime başka bir dilden, o halde atalım” yaklaşımının söz konusu olmadığını, “ince ince bölme” anlamı da bulunması nedeniyle “şerit” kelimesinde karar kılındığını anlattı.

Doğal gaz yerine "Yer Gazı" petrol yerine "Yer Yağı"

Yer gazı anlaşılabilirlik ve anlatılabilirlik bakımından daha Türkçedir. Elbette ‘Ben istemiyorum, ben bunu kullanıyorum’ denilebilir. Yani Dil Kurumuna hem sorarlar, ondan sonra da karşı çıkarlar ya da sormazlar, söylersiniz yine karşı çıkarlar. Özetle doğal gaz yerine ‘yer gazı’ daha Türkçedir. Petrolü de Türkçeleştirebiliriz. O da eski metinlerimizde ‘yer yağı’ olarak geçiyordu.”

Store perde yerine "Sarma Perde"

Prof. Dr. Mustafa Sinan Kaçalin, perdecilikte sıklıkla kullanılan ve günlük hayatta konuşma diline de yerleşen “store” kelimesine ise “sarma perde” karşılığını bulduklarını söyledi. “Gölgelik”, “yaylı perde” gibi isimlerin de tartışıldığını bildiren Kaçalin, en sonunda bu isimde karar kıldıklarını dile getirdi.

SMS’in yerine “Kısa Bilgi” veya “Kısa Haber”

Prof. Dr. Mustafa Sinan Kaçalin, çalışmalar kapsamında, bazen yazı dilinde “kısa mesaj” şeklinde kullanılan SMS’nin Türkçe karşılığının “kısa bilgi” veya “kısa haber” olarak belirlendiğini bildirdi.

Smoothie yerine "Karsanbaç"

Prof. Dr. Mustafa Sinan Kaçalin, “smoothie” ismiyle kafelerin menülerinde sıklıkla rastlanan ve özünde buzla meyve şuruplarının çekilmiş hali olan içeceğin Türkçe karşılığının, Anadolu’da kullanılan “karsanbaç” kelimesi olarak belirlendiğini söyledi.

İlk kez 10 sene önce bir vatandaştan duyduğu bu kelimenin bazen “kar helvası” olarak isimlendirildiğini de ifade eden Kaçalin, TDK uzmanlarının yaptığı çalışmalarda bu kelimeyi uygun gördüğünü kaydetti.

KAYNAK


Hülya Yavuz

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Hülya Yavuz..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.