Öğrenci Kariyeri Banner

Diksiyonunuzu Geliştirecek En İyi 6 TED Konuşması!

Diksiyonunuzu Geliştirecek En İyi 6 TED Konuşması!

Etkili söz söyleme sanatı olan hitabet, topluluk karşısındayken sesi etkili kullanma, doğru yerde nefes alma, doğru tonlamalar ve vurgularla anlaşılır bir şekilde konuşma yeteneğidir. Düşündüklerinizi karşı tarafa etkili bir şekilde aktarabilmek, iletişim kurduğunuz kişilerin dikkatle sizi dinlemesini ve yaratmak istediğiniz etkinin oluşmasına yardımcı olur. Bu içeriğimizde en iyi tavsiyelerin yer aldığı 6 TED konuşmasını sizler için derledik.

1 - Julian Treasure: Nasıl Konuşalım ki İnsanlar Bizi Dinlemek İstesin?

Ses ve iletişim uzmanı Julian Treasure, “İnsan sesi dünyadaki en güçlü sestir. Bu sesle yaptığınız konuşmalar dünyayı değiştirsin istiyorsanız konuşmanın yedi günahından uzak durun” diyor. TED’e yaptığı 10 dakikalık etkileyici konuşması ile hitabetinizi geliştirecek en iyi pratik ses uygulamaları ve yapılan hatalar hakkında konuşuyor.

2 - Amy Cuddy: Vücut Dilin Benliğini Şekillendiriyor

Beden dili çokça eğitime araştırma konusu olmuştur. Sosyal psikolog Amy Cuddy TED Talks’ta yaptığı konuşmada, beden dilini “Güç duruşu” olarak anlatıyor. Cuddy’e göre güç duruşu insanın kendinden emin olmadığı durumlarda bile kendinden emin şekilde duruş sağlamasıdır. 

3 - Megan Washington: Neden Toplum Önünde Konuşmanın Ölümcül Korkusunu Yaşıyorum

Megan Washington Avustralya’da popüler bir şarkıcı ve söz yazarıdır. Küçüklüğünden beri kekeme olan şarkıcı Megan, konuşma engeliyle nasıl baş ettiğini TED konuşması ile anlatıyor. Konuşmanın “kaçamak noktasını” bulduğunu dile getiren Washington, bu yöntemle son dakikada sözlerini değiştirerek beynini kandırmaktan bahsediyor. Bu cesur konuşmasında söyleyemediği kelimeleri nasıl değiştirdiği ve en çok zorlandığı harfleri bir arada kullanmaktan kaçınma yollarını anlatıyor.

4 - Celeste Headlee: Daha İyi Konuşmanın 10 Sırrı

Celeste Headlee uzun bir süre muhabir ve radyo sunucusu olarak görev almıştır. Mesleği sayesinde iyi konuşmanın içeriğini çok iyi bilmektedir. TED konuşması ile de hitabetinizi geliştirmek için yapmamız gerekenler en iyi 10 kuralı paylaşmaktadır. Headlee, “konuşmak ve iyi konuşmak önemlidir. İyi konuşmanın ise dinlemeye değer bir şey anlatıp dinlettirmek” olduğundan bahsediyor. Etkileyici konuşmaların ise dürüst, kısa, net ve açık dinleme yöntemi ile mümkün olduğunu dile getirmektedir.

5 - Chris Anderson: Topluluk Önünde Harika Bir Konuşma Yapmak İçin TED’in Sırrı

Uzun süren bir gazetecilik ve yayıncılık kariyerinden sonra TED Konferansının küratörü olan Chris Anderson, yaklaşık 10 dakika süren konuşması ile hitabetinizi geliştirecek en iyi adımlardan bahsediyor. Yıllarca birçok konuşma dinlemiş ve hepsinin ortak bir noktası olduğunu söylüyor. Bu konuşmada topluluk önünde harika bir konuşma için yapılması gerekenler ve TED’in sırlarını paylaşıyor.

6 - Allan Pease: Beden Dili İle Güç Avucunuzun İçinde

Allan Pease, satış ilişkileri ve insan iletişimini araştırıp inceleyen Fahri Psikoloji Profesörüdür. Basit, sahada test edilmiş beceriler ve sonuç alan teknikleri mizahi bir şekilde dinleyicilerine anlatıyor. Bu da insanları o becerileri kullanmak için motive ediyor. Dünya çapında “Bay Vücut Dili” olarak bilinen programları, işletmeler ve hükümetler tarafından güçlü ilişki becerilerini öğretmek için kullanılıyor.

Kaynak


Merve Akbağ

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Merve Akbağ..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.