Öğrenci Kariyeri Banner

Dikey Geçiş Hakkında Merak Edilen Her Şey!

Dikey Geçiş Hakkında Merak Edilen Her Şey!

Ön lisans öğrencilerinin en çok merak ettikleri şeylerden biri de dikey geçiş. Ön lisans eğitimini lisans eğitimine yükseltmeyi sağlayan sisteme dikey geçiş denmektedir. Peki dikey geçiş tam olarak nedir, nasıl yapılır? Gelin birlikte inceleyelim...

Dikey geçiş üniversite öğrencilerinin ön lisans eğitimini tamamladıktan sonra lisans eğitimine devam etmesini ifade etmektedir. Yani özetle; dikey geçiş 2 yıllık bölümlerin 4 yıllık bölümlere tamamlanması demektir.

Dikey Geçiş İçin Ne Yapmak Gerekir?

Dikey geçiş yapabilmeniz, yani iki yıllık bölümü 4 yıllığa tamamlayabilmeniz için, ön lisans diplomanızın olması ve her sene bir defa olan ÖSYM tarafından gerçekleştiren dikey geçiş sınavına katılmanız gerekmektedir. Dikey geçiş sınavında aldığınız puan ile ÖSYM'nin internet sitesi üzerinden tercih yapabilirsiniz.

Üniversite sınavına kıyasla dikey geçiş sınavı daha kolaydır. Çünkü soru tipleri birbirinden oldukça farklıdır. 

Birinci Sınıfta Dikey Geçiş Yapılabilir Mi?

Ön lisans öğrencilerinin dikey geçiş yapabilmesi için 1'inci sınıfı bitirmiş ve ön lisans diplomasını almış olması gereklidir. ÖSYM sınavına göre 2'nci sınıf bitmeden de dikey geçiş için sınava başvurulabilir. 

Açıköğretim Okuyanlar Dikey Geçiş Yapabilir Mi?

Açıköğretim okuyan kişiler de DGS sınavına girebilmektedirler. Ayrıca açıköğretim mezunları dikey geçiş yapabilirler. Ancak 4 yıllık bir bölüm mezunu olan örgün, ikinci ve açıköğretim mezunları dikey geçişten faydalanamazlar. 

ÖSYM kılavuzunda yer alan ön lisans bölümleri birden fazla lisans bölümlerine dikey geçiş yapabilme imkanı verilmektedir. Dikey geçiş bölümlerini incelemek için buraya tıklayabilirsiniz.

 

Kaynak


Tuğba Duman

Öğrenci Kariyeri'nde Şef Editör

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.