Öğrenci Kariyeri Banner

Dijital Dünyanın Kesişim Noktası: Metaverse İle Neler Yapılabilir?

Dijital Dünyanın Kesişim Noktası: Metaverse İle Neler Yapılabilir?

Son zamanlarda adını çok duyduğumuz, Metaverse kelimesi Facebook'un adını ve stratejisini değiştirmesi ile birlikte sanal evren, perakende ve oyun dünyasını heyecanlandırmıştır.

Metaverse İlk Ne Zaman Çıktı?

Metaverse İlk Ne Zaman Çıktı?

Metaverse kavramı Neal Stephenson'ın 1992 yılında yayınladığı bilimkurgu romanı Snow Crash'de ilk kez ortaya çıkmıştır. Teknolojinin gelişmesiyle dijital evrenin genişlemesiyle, çevrimiçi 3 boyutlu kurgusal evren oluştu. Metaverse, “Meta-evren”in kısaltmasıdır. Gerçek ve sanal dünyanın bir bilim kurgu ortamında birleştiği ve insanların farklı cihazlar ile birlikte gerçekleştirdiği, sanal bir ortamda iletişim halinde olduğu dijital süreçtir. Gelecekte sanal dünyanın altyapısını oluşturulacağı düşünülen Mataverse sanal gerçeklik ya da arttırılmış gerçeklik ile ulaşmak mümkündür. 

İnsanlar dijital platformlar yoluyla ile çevrimiçi olarak birbirleri ile iletişimi web 3.0 ile sağlayabililiyordu. Fakat Metaverse, insan etkileşimlerinin boyutunu web 3.0'dan farklı bir yere taşımıştır. Metaverse sayesinde insanlar, sanal gerçeklik ya da arttırılmış gerçeklik ile birlikte dijital dünyanın içinde bulunabilecek ve bu evrende kaybolabileceklerdir. 

Dijital Dünyanın Kesişim Noktası: Metaverse 

Dijital Dünyanın Kesişim Noktası: Metaverse 

Sanal gerçelik çoğunlukla oyunlarda kullanılmaktadır. Fakat Metaverse, sanal gerçekiliğin ve artırılmış gerçekliğin kullanım alanını genişleterek önemli derece de değişimi sağlayacaktır. Bu dijital dünyada, üç boyutlu avatarların oluşumu, çalışmak, gezmek, oyun oynamak, alışveriş yapmak gibi gündelik aktivitelerin sağlanmasının sağlanması beklenmektedir.

Metaverse Dünyasında Neler Oluyor?

Metaverse Dünyasında Neler Oluyor?

Bazı video oyunu oynayıcıları, Roblox ya da Fortnite gibi, Metaverse'ün tohumlarını atmaya başladılar. Bunun yanı sıra Nisan ayında Fortnite’ta avatar yaratılarak karşımıza çıkan Travis Scott’ın verdiği beş sanal konseri 12 milyondan fazla kişi konseri bu yöntemle takip etti. Metaverse'de sadece oyunlarda ya da toplantılarladaki insanlarla buluşmuyorsunız. Kaybettiğiniz yakınlarınızla da buluşmak istiyorsanız, Metaverse bunu gerçekliğe taşıyor.

Mevarse kullanım alanı kripto para birimlerine de dahil edildi. NFT olarak satılmaya başlanan birkaç eser dijital dünyalarda korunmaktadır. Bu satılan eserlerin, metaverse’te, sergilenmesi ve satılabilmesi planlar dahilindedir. Metaverse, blockhain teknolojisi ile birlikte sahip olunan herhangi bir sanal varlığı dijital dünyada kullanabilme yetisi tanımlanacaktır. Kripto para birimleri, sanal bir ekonominin başarılı bir şekilde oluşmasına ve işlemesine katkı sağlayacaktır. 

Metaverse Dünyası Ne Zaman Hayata Geçecek?

Metaverse Dünyası Ne Zaman Hayata Geçecek?

Facebook Reality Labs'ı yöneticisi Andrew Bosworth, “Bu ürünlerin çoğu ancak önümüzdeki 10 ila 15 yıl içinde tamamen hayata geçirilecek” demektedir. Aynı zamanda Snow Crash tarzı bir çevrimiçi dünyayı çalışır duruma getirmek için üstesinden gelinmesi gereken birçok teknik engelin karşımıza çıkacağı düşünülüyor. 

Gelecekte Sanal Arsa Sahibi Olacaksınız!

Gelecekte Sanal Arsa Sahibi Olacaksınız!

Gerçek dünyada nasıl bir arazi alırken para ödüyorsak burada da bir arazi sahibi olmak istiyorsak belli bir miktar karşılığı olacaktır. Bunun içinde öncelikle kendinize ait dijital bir cüzdan oluşturmalısınız. Arazi satan firmaları araştırıp, araziyi satan yerler üzerindeki coin ya da sanal cüzdan ile birlikte Metaverse'ün yerel para birimi olan kripto parayla satın alabilmeniz mümkündür. 

Metaverse arazileri, Metaverse ekosistemindeki en kazançlı yatırıma dönüşmüştür. Bu araziler, gerçek hayatta olduğu gibi zaman içinde değer kazanabilen verilerdir. İnsanlar bu arazileri alıp satabilir ya da kiralayabilir. Bu yatırımlar sayesinde insanlar pasif bir gelir elde ederler. 

Metaverse Arsa Satan Platformlar 

  • Axie Infinity
  • Blocktopıa
  • Genesis City
  • nextearth. io
  • Dvision Network
  • myneighboralice
  • Lunacia
  • MatrixWorld Land Sale

Gelecekte Bizi Neler Bekliyor? 


Şevval Köksal

Site İçerik Koordinatörü

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.