Bugün 2020 yılında Piri Reis Üniversitesi’nden mezun şu an kurumsal bir firmada 3. Zabit olarak çalışan Burak Tanyel ile beraberiz. Yeni mezun olmasından yararlanarak en güncel, taze ve samimi bilgileri kendisinden aldık. Teşekkürlerimizi iletiyor ve mesleği tercih edeceklere yön göstermesini umuyoruz.
1.Deniz Ulaştırma ve İşletme Mühendisliği nedir?
Deniz ulaştırma işletme mühendisleri, gemideki tüm mühendislik ekipmanlarının işletilmesinden sorumlu olan zabitlerdir. Deniz ticareti, deniz hukuku gibi yetkilere sahip olmakla birlikte statüleri yıllar geçtikçe değişmektedir. 4 yıllık eğitim hayatı olan bu mesleğin 3 zorunlu stajı bulunmaktadır. Ek olarak denizcilik fakültesinde olan her bölüm öğrencisi üniforma giymek zorundadır. Yazlık ve kışlık olarak ikiye ayrılan üniformalar staj zamanında haki olarak değişmektedir. Ayrıca fakültede beraber okuduğumuz ve sürekli karıştırılan Gemi Makineleri İşletme Mühendisliği öğrencileri ile aramızdaki en büyük fark onlar temel makine dersleri alırken bizler güverte dersleri almamızdır.
2.Eğitim hayatınız nasıl geçti? Aldığınız dersler ve uygulamalı eğitimler nelerdi?
Bölümüm %100 İngilizce eğitimli olduğundan hazırlık okulu ile başladım. Ardından temel mühendislik derslerini hepimiz almaktaydık. Bunun yanında denizcilik dersleri(seyir, elektronik seyir, göksel .seyir, denizde haberleşme, gemi manevraları, deniz hukuku, kargo operasyonları vs.) de almıştık. Ek olarak bölümümün diğer tarafı olan işletme mühendisliği hakkında gerekli dersleri de görmekteydik. Uygulamalı dersler olarak; denizde kişisel canlı kalma, simülatör ve sağlık dersleri gibi temel uygulamaları 4 yıllık eğitim hayatımda almıştım.
3.Bölümü okurken kaç staj gördünüz? Neler yaptınız ve zorluk dereceleri nasıldı?
Toplamda 2 kısa 1 uzun dönem olmakla birlikte 3 staj yaptım. Çalıştığınız gemi tipine göre yaptığınız işlemler değişmektedir. Benim genellikle limanlarda yükleme, tahliye operasyonlarının kontrolü, seyir esnasında navigasyon zabitine yardım başlıca görevlerimdendi. Zorlukları tabii vardı fakat yaptığım stajlar mesleği öğrenmek konusundaki en iyi tecrübelerimdi.
4.İş bulmada zorlandınız mı? Maaşlar denilen kadar fazla mı?
İş bulmada zorlanmadım. Açıkçası yaptığınız stajlar bu meslektekiler için çok önemli. Ben şu an uzun stajımı yaptığım şirkette çalışmaktayım. Aldığınız staj notları ve yeteneklerinizi geliştirmeniz sizin meslek hayatınıza hızlı bir şekilde yön vermektedir. Haziran ayında mezun olmama rağmen Eylül ayının ortasında gemiye çıkışım gerçekleşmişti. Çalıştığınız şirketlere göre gemide kalma süreniz değişmekle birlikte 4 ay çalışıp 1 ay karada kalabileceğiniz gibi, 1 ay çalışıp 1 ay karada da kalabilirsiniz.
Gemide toplamda 3 zabit 1 kaptan bulunur. Maaş skalası yeni başlayanlar için ortalama 2500-4000$ arasında olup kıdem arttıkça bunula beraber maaşlarınız da artmaktadır. Gemi kaptanı olduğunuzda ise 8000-10000$ arası değişmektedir.
5.İleride bu mesleği seçecek olanlara tavsiyeleriniz nelerdir?
Öncelikle mesleği sevmeleri gerekmektedir. Gemide olmak dışarıdan kolay gibi görünse de zorlukları fazlasıyla vardır. Mesleği sevmeyene zulüm gelebileceği gibi benim gibi düşünen, mesleği seven kişiler için adeta güzel zamanlar geçirilir. Denizde olduğunuz sürece beraber kaldığınız insanlar aileniz olacaktır. Bazen doğum günleri, bazen yıl dönümleri bazen de bayramlar kaçıracaksınız. Fakat onları gemideki aileniz ile kutlamayı da öğreneceksiniz. Eğitim hayatınızda stajlarınıza fazlasıyla önem vermeli ve değerlendirmelisiniz. Sevdiğiniz tarz yerlerde çalışmalı ve sabırlı olmayı öğrenmelisiniz. Hasret, sabır ve irade bu mesleği yaptığınız sürece kontrol etmeniz gerekenler arasındadır.
Ayrıca bu yazıyı zabit kardeşi olarak bugün sizlere yazıyorum. Kendisiyle gurur duyuyor ve ayrı kaldığımız her gün aramızdaki bağı tekrar tekrar hatırlıyorum. İyi ki varsın canım kardeşim. Yolun her zaman açık, pruvan neta olsun!
İlginizi Çekebilecek Diğer İçeriğimiz:
8 Maddede Deniz Ulaştırma İşletme Bölümü