Öğrenci Kariyeri Banner

Deniz Salyasından Sonra Ölümcül Gaz Korkusu

Deniz Salyasından Sonra Ölümcül Gaz Korkusu

Marmara Denizi'ndeki müsilaj problemi sürerken, şimdi de Çınarcak Çukuru'nda 'canlı yaşamını yok edecek' hidrojen sülfür gazı oluştuğu tespit edildi. Uzmanlar, bu gazın 2019 yılına kadar bölgede olmadığını belirtirken, durumun denizde yeterli oksijen kalmadığını gösterdiğini aktardılar. Bu gaz 1270 metre derinliğindeki Çınarcık Çukuru'nda tespit edildi.

4 aydır Marmara Denizi'ni etkisi altına alan deniz salyasına çözüm yollarını arayan bilim insanlarının açık denizde yaptığı son sefer, İstanbul Üniversitesi Deniz Bilimleri ve İşletmeciliği Enstitüsü Türkiye’nin en büyük ve donanımlı araştırma gemisi Alemdar II ile gerçekleştirildi.

Prof. Dr. Nuray Çağlar, “Bu tespit, felaketin büyüklüğünü kanıtlıyor” dedi.

Prof. Dr. Çağlar, “Sağlıklı bir ekosistemde görülmesinin arzu edilmediği bir çözünmüş gaz olan hidrojen sülfürün bir litrede 2-2.5 mg oranında bulunması zaten oldukça kritik seviyelerde olan deniz suyunun kimyasal özelliklerinin bozulduğunu gösterdi.” 

Kaynak için tıklayınız

 

 

 


Simay Kurtçu

Site İçerik Koordinatörü

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.