Öğrenci Kariyeri Banner

Deniz Salyası Hakkında Merak Edilen Her Şey!

Deniz Salyası Hakkında Merak Edilen Her Şey!

Müsilaj Nedir?

Musilaj olarak bilinen deniz salyası, bitkinin suyu dokularında tutmak için kullandığı bir maddedir.

Neden Oluşur?

- Marmara Deniz'inde bir süredir sıcaklığın normalde olması gerekenden 2-3 derece yüksek olması.

-Azot-fosfor gibi organizmaları besleyen maddelere ihtiyaç var. Bunlarda denize verilen atıklardan yoğun şekilde sağlanıyor. Marmara'da büyük bir azot-fosfor yükü var.

- İklim değişikliğine de bağlık olarak denizde yaşanan durgunluk.

Deniz salyasıyla ilgili Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi’nden Prof. Mustafa Sarı,''Zehirli olmadığı için balık ve midyeler yenilebilir ama bazı patojen bakteriler için çok uygun bir ortam. Temastan kaçınmalıyız.'' açıklamasını yaptı. Sarı, ''Organik bir oluşumdur zehirli değildir. Balık ve midye tüketmekte risk oluşturmaz'' dedi. 

Nerelerde Var?

Tekirdağ, Gemlik ve Mudanya’nın yanı sıra Kartal, Pendik, Caddebostan ve Moda kıyılarında Marmara Denizi’nde de görülen salya Gemlik Körfezi, Erdek, Adalar sahilleri, Gelibolu ve Yalova’da da görüldü.

Nasıl Geçer?

Endüstriyel, tarımsal ve evsel atıkların denize ulaşımının kısıtlanması ya da kontrollü hale getirilmesi gerekiyor. Ardından denizde bulunan bu salyaların ilgili makineler aracılığıyla temizlenmesi ve sürecin bir süre takip edilmesi gerekiyor.

“Arıtmaların tam yapılması gerekiyor. Sadece arıtma değil. Arıtma etkenlerden biri ama deniz suyu sıcaklığındaki yükseklik. İklim değişikliğine bağlayıp bir şey yapamayız dememek lazım. Deniz suyunun üzerindeki müsilajı toplamak lazım. Gemilerin petrol temizleyen bariyerleri var. Bunlarla toplanabilir. Dibe çökmesini beklememek gerekiyor.”

Kaynak için tıklayabilirsiniz

 

 


Simay Kurtçu

Site İçerik Koordinatörü

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.