Öğrenci Kariyeri Banner

DeepScore İnsanların Yalanlarını Tespit Edebileceği Bir Uygulama Geliştirdi

DeepScore İnsanların Yalanlarını Tespit Edebileceği Bir Uygulama Geliştirdi

DeepScore, Japonya merkezli bir yazılım şirketi, insanların yalanlarını anlayabilen bir uygulama geliştirdi. Bu uygulama yeni algoritmasıyla kişilere bazı sorular sorularak ses ve mimiklerinden insanların yalan söyleyip söylemediğini anlayabiliyor. Bilim insanları böyle bir uygulamayla tam olarak insanların yalanlarının ortaya çıkarılamadığı düşüncesini savunuyor. DeepScore ise uygulamanın doğruluk yüzdesinin 70 olduğunu söylüyor.

Sigorta kuruluşları ve bankaların bu uygulamadan yararlanacağını ifade eden firma, sorulan soruların kredi almak isteyen birinin gelirinin ne kadar olduğu, bu kredi ile neler yapabileceği gibi ilgili firmalar tarafından bilenen sorular olduğu yönünde. Uygulama bu soruları sorarken soruya cevap veren kişinin yüzündeki ses değişikliklerini ve kas seğirmelerini analiz ederek sorular sorulduktan 15 saniye sonra kişinin kurum için güvenilir olup olmadığını tespit ediyor.

deepscore uygulamasi

Uygulamanın tartışmaya açık olduğu kısım şüphesiz biyometrik veriler olarak insanların karşısına çıkıyor. DeepScore’un internet sitesine bakıldığında gizlilik politikasıyla alakalı olarak net bir bilgi yer almıyor. Bu nedenle insan hakları savunucuları, sadece birkaç dakika sürecek ve toplanacak bu verilerle ileride çok büyük sorunlara yol açabileceğini ifade ediyorlar. DeepScore’un CEO'su Shirabe Ogino ise bu konuyla alakalı olarak güven problemi yaşayan kişilerin başka bir yerle çalışmayı düşünebileceğini beyan ediyor.

Uygulama her ne kadar tartışmalı olsa da Filipinler ve Endonezya gibi ülkelerde kullanmaya başlandı.

 


Tuğba Füsun Özçelik

Yalova Üniversitesi Endüstri Mühendisliği

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.