Öğrenci Kariyeri Banner

Daha Güçlü Bir İrade İçin 6 Yol

Daha Güçlü Bir İrade İçin 6 Yol

İrade, bir insanın ne yapıp ne yapmaması gerektiği konusunda karar verici olmasını sağlayan güç olarak tanımlanabilir. Peki bu güce ne kadar hakimiz hiç düşündünüz mü? 

Her yılbaşı birçoğumuz spora başlama, sağlıklı beslenme, düzenli kitap okuma gibi planlarla motive oluyoruz. Ama ilerleyen zaman içerisinde kendimize verdiğimiz bu sözleri tutma konusunda sıkıntılar yaşıyoruz. Yeni alışkanlıklar kazanmak ve davranışları değiştirmek çok kolay değil. Birçok kişi kendisi için neyin iyi olduğunu bilse de bunu gerçekleştirmekte zorluk çekiyor. Araştırmalara göre bu sorunun temelinde irade zayıflığı yatıyor. 

Bu içeriğimizde bu gibi sorunları çözebilmek için irademizi nasıl güçlendirebilirizi 6 başlık altında ele aldık. 

1. Gemileri Yakmak

Tarık Bin Ziyad, Emevi devletinin ve döneminin en büyük komutanlarından biri. İspanya seferi sırasında kıyıya ayak basar basmaz ordusunun çok büyük bir kısmını tepelere doğru yönlendiriyor. Kıyıda kalan küçük bir bölük için de ordu tepeye çıkınca gemileri yakma emrini veriyor. Gemilerin yandığını gören tepedeki ordu telaşa kapılıp Tarık Bin Ziyad’a nasıl geri döneceklerini soruyor. Bunun üstüne Tarık Bin Ziyad sonradan meşhur olacak o sözleri söylüyor; “Gördüğünüz gibi artık gemilerle birlikte geri dönüş umutlarınızı da yaktım. Ya İspanya ordusunu yener buraya yerleşiriz ya da burada ölürüz.” 

Bu hikayeyi bir cümlede özetlersek bir hedefe ulaşmak için size engel olan şeyleri ortadan kaldırın. Örneğin ders çalışırken sürekli kendinizi sosyal medyada mı buluyorsunuz o zaman o uygulamayı silin.

2. Ters El Kullanmak

Yıllardır yeme içmede, yazı yazmada kullandığınız el ile beyniniz arasında otomatik bir kas sistemi oluşuyor. Bu sistemi ters eli kullanarak bozmaya çalışmaya başladığınız anda beyninizde bir farkındalık penceresi açılıyor. Otomatik gerçekleşen bu eylemler bir farkındalıkla yapılıyor. Böylece alışkanlıklarınızı değiştirmek çevreye karşı sizi daha farkında bir birey haline getiriyor.

3. Hesap Kitap Tutmak

15 gün boyunca harcamalarınıza bir limit koyun ve her harcamanızı kayıt altına alın. Böylece 15 gün sonunda yaptığınız gereksiz harcamaları görebileceksiniz. Para harcarken gereksiz harcamaları tespit etmek tasarruf konusunda iradenize güç vericektir.

4. Eyleme Geçmek

Sevmediğimiz işi ertelemek, son güne bırakmak birçoğumuzun ortak problemi. Bu yüzden bu işi yapmak size ne kadar zor gelse de en azından bir yerinden başlayın. Emin olun bir işin en zor kısmı başlamak. Ödeviniz mi var kalemlerinizi çıkarın. Spora gitmek çok mu zor spor kıyafetlerinizi giyin, eyleme geçin.

5. Acıkmayı Öğrenmek

Sosyal yaşamınızda bazı şeylere acıkmayı öğrenin. Uzun bir süre aç kaldıktan sonra sevmediğiniz bir yemek bile ne kadar cazip geliyorsa, insanlar için de teknoloji için de bu acıkmayı uygulayın.

6. Hayalini Kurmak

Hayatta değer verdiği şeylerin hayalini güçlü bir şekilde canlandırabilenlerin kendilerini daha kolay kontrol edebildiği tespit edilmiş. Bu yüzden hedefiniz ne ise onu zihninizde güçlü bir şekilde canlandırmak yolunuzdan sapmanıza engel olacak. Bu hayalinizi canlandırmada size kolaylık olması için odanıza bir poster asmak, telefonunuzdaki arkaplanı bu hayale göre ayarlamak size yardımcı olabilir.

Özgün İçerik


Halil Pınarbaşı

Beykent Üniversitesi - Endüstri Mühendisliği

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.