Öğrenci Kariyeri Banner

Çin'den Mars'a İlk Yolculuk

Çin'den Mars'a İlk Yolculuk

Çin, tarihinde ilk defa uydu ve gezginci robottan oluşan keşif araçlarını Mars'a yolladı.

Çin'in resmi haber ajansı Xinhua'da yer alan habere göre, "Tianwen-1" adı verilen keşif faaliyeti yürütecek bir uydu ve gezegenin yüzeyine inecek bir robotik gezginci araç, Long March-5 roketiyle fırlatıldı.

Uydu ve gezginci robotun, ülkenin güneybatısında Hainan Adası'ndaki uzay merkezindeki fırlatılıştan 45 dakika sonra, Dünya yörüngesinde, Mars'a transfer edileceği konuma ulaştığı bildirildi.

mars

"Göklerdeki hakikati aramak" anlamına gelen ve adını eski bir Çince şiirden alan "Tianwen"ın  7 aylık bir yolculuktan sonra Kızıl Gezegen'e ulaşması planlanıyor. Araçlar hedefe vardıktan sonra uzay aracının bir yıldan, gezegenin yüzeyine inecek aracınsa 90 günden uzun bir süre çalışması bekleniyor. 

Bu sürede araçlar Kızıl Gezegen’in atmosferini ve topraklarını incelemek, yüzey haritasını çıkarmak ve gezegendeki su dağılımını tespit etmek gibi farklı görevler gerçekleştirecek. Ayrıca bu yolculuk sayesinden geçmişten günümüze  Mars’ta canlıların yaşayıp yaşamadığı hakkında da çalışmalar yapılacak.

Özgün İçerik


Ezgi Nur Budak

MEF Üniversitesi-Psikoloji

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.