Öğrenci Kariyeri Banner

Büyük Keşif: İlk Yıldızlar Ne Zaman Ortaya Çıktı?

Büyük Keşif: İlk Yıldızlar Ne Zaman Ortaya Çıktı?

Bilim insanları, en eski 6 galaksiyi mercek altına alarak ilk yıldızların ne zaman ortaya çıktığını keşfetti. Buna göre evrenin en 'yaşlı' yıldızları, büyük patlamadan 250 ila 350 milyon yıl sonra derin uzayı aydınlatmaya başladılar.

Evrenin ortaya çıkışı ile ilgili en yaygın kabul edilen teori büyük patlamadır. Bu teoriye göre bildiğimiz anlamda uzay ve zaman, tek bir noktada gerçekleşen devasa patlamayla ortaya çıktı.

Yeni bir çalışmayla bilim insanları, ilk yıldızların ne zaman ortaya çıktıklarını tespit ettiler.

İngiltere Kraliyet Astronomi Topluluğu'ndan bilim insanları, ilk yıldızların ortaya çıktığı "kozmik şafak" olarak bilinen olayın, büyük patlamadan 250 ila 350 milyon yıl sonra gerçekleştiğini keşfettiler. Evrenin 13,8 milyar yaşında olduğunu düşünürsek ilk yıldızların günümüzden 13,5-13,4 milyar yıl önce ortaya çıktıklarını söyleyebiliriz.

University College London'dan Prof. Richard Ellis, "Evrenin ilk kez ne zaman yıldız ışığıyla yıkandığına dair ilk ikna edici kanıta sahibiz" şeklinde konuştu. 

Çalışmanın başındaki isimlerden biri olan Cambridge'deki Kavli Astronomi Enstitüsü'nden Dr. Nicolas Laporte ise keşifle ilgili olarak "Evren tarihindeki bu önemli anın ne zaman gerçekleştiğini gözlemlerle ilk kez tahmin edebildik" dedi ve açıklamalarına şu şekilde devam etti: 

"Işık parçacıklarının 13 milyar yıldan fazla bir süredir uzayda seyahat ettiğini ve sonra bir teleskopa girdiğini düşünmek harika. Astrofizikçi olmanın şahane yanı, zamanda yolculuk ve uzak geçmişe tanık olma yeteneği."

Çalışmanın bilim adına bir diğer önemli yanı ise evrendeki ilk galaksilerin dahi üzerlerinde araştırma yapabilecek kadar ışıklarını Dünya'ya ulaştırabildiklerinin görülmesi oldu. Böylece James Webb Uzay Teleskobu, uzaydaki en güçlü teleskop olarak evrenin tarihi hakkında daha fazla keşif gerçekleştirilebilmesini sağlayabilecek.

Kaynak için tıklayınız

 


Simay Kurtçu

Site İçerik Koordinatörü

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.