Öğrenci Kariyeri Banner

Bütçe Planı Nasıl Hazırlanır ve Bütçe Planı Size Ne Kazandırır?

Bütçe Planı Nasıl Hazırlanır ve Bütçe Planı Size Ne Kazandırır?
Para  ve para yönetimi, hem iş hayatında hem de günlük hayatımızda son derece önemli olan konulardır. Paranızı ve harcamalarınızı; kendinizi, ihtiyaçlarınızı ve neye-ne zaman-ne kadar harcadığınızı tanıyarak yönetebilirsiniz. Bu tanıma sonucu oluşturacağınız bütçe planı ile hem daha bilinçli harcamalar yapar hem de gereksiz harcamalardan kaçınabilirsiniz. Peki, bütçe planı nasıl hazırlanır?

Household Budget

1. Not Alın

Herhangi bir plan oluşturmadan önce, bir süre boyunca aldıklarınızı, alma sebeplerinizi ve bunların gerekliliklerini not alın. En ufak harcamalarınızı bile buna dahil edin ki, tam olarak ne kadar paranızı nereye harcadığınızı öğrenin.

2. Sınıflandırın

Yapmış olduğunuz harcamaları kira, gıda, kıyafet, ev ihtiyaçları, dışarıda yemek gibi gruplara ayırın. Bunların gerekliliklerini, sıklıklarını ve miktarlarını gözden geçirin.

bullet-journal-savings-expenses-1024x631

3. Sınırlar Koyun

Harcamalarınızı detaylı bir şekilde gözden geçirdikten sonra, bunlardan hangilerinin çok da zorunlu olmamalarına rağmen çok fazla harcamanıza sebep olduğunu tespit edin. Bu, tespit ettiğiniz, kategoriye aşırıya kaçmayacak şekilde, yaşam tarzınıza da uygun olan bir sınır koyun ve harcamalarınızı takip ederken bu kategoriye özellikle dikkat edin.

4. Ödemeler ve Faturalar

Maaşınızı/harçlığınızı/bursunuzu aldığınız gün kira, fatura ve yapmanız gereken diğer ödemeleri bir kenara ayırın, böylece tamamen size ait ne kadar paranız kaldığını görebilirsiniz.

save-for-vacation

5. Birikim

Zorunlu ödemelerinizi ayırdığınızda kalan paranızı ve en başta sınıflandırdığınız harcamalarınızı karşılaştırın. Böylece kenara ne kadar para koyabileceğinizi ya da kenara para koyabilmek için hangi kategoriden ne kadar kısmanız gerektiğini hesaplayabilirsiniz.

6. Yeni Bütçe Planınızı Şekillendirin

Tüm bu incelemeleri ve hesaplamalarınızı yaptıktan sonra, kendinize ve yaşam şeklinize uygun bir bütçe planı oluşturabilirsiniz. Bu planınıza gerektiğinde müdahalelerde bulunarak, zamanla, kendinize en uygun ve yararlı harcama ve birikim planınızı edinebilirsiniz.

Peki, bütçenizi planlamak ve bu plana uymak size ne kazandırır?

  • Paranız üzerinde kontrolünüz olur.

  • Ekonomik hedeflerinize odaklanmanızı ve onlara yaklaşmanızı sağlar.

  • Harcamalarınız konusunda farkındalık kazanırsınız.

  • Harcama ve birikimlerinizi düzenleyebilirsiniz.

  • Acil ve beklenmedik durumlar için kenarda paranız olur.

  • Finansal sorunlarınızı minimuma indirebilirsiniz.


 

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.