Öğrenci Kariyeri Banner

Bugün İtibarıyla 2022'nin Tüm Kaynaklarını Bitirdik!

Bugün İtibarıyla 2022'nin Tüm Kaynaklarını Bitirdik!

Her yıl düzenli olarak hesaplanan 'Dünya Limit Aşım Günü', bu yıl dünya genelinde 28 Temmuz olarak belirlendi. Türkiye'nin ise zaten gelecek yılın kaynaklarını tüketmeye çoktan başladığı açıklandı.

Her yıl düzenli olarak belirlenen ve bir yıl içinde Dünya’da ekolojik kaynaklara olan talep ile gezegenimizin ürettiği kaynaklar arasındaki oranın ne zaman sıfıra ineceğini gösteren ‘Dünya Limit Aşım Günü’, 2022 yılı için rekor seviyede erken geldi. Dünya, 28 Temmuz’dan (bugün) itibaren aslında gelecek yıl tüketmemiz gereken kaynakları tüketmeye başlıyor.

Hesaplamalara göre insanlık, bu yıl ekosistemlerin yenileyebileceğinden yüzde 75 daha fazla doğal kaynak kullanmış olacak. Bir başka deyişle 1 gezegen değil, 1,75 gezegenlik tüketim gerçekleştirmiş oluyoruz.

Yalnızca 51 Ülkenin Biyokapasite Rezervi Mevcut!

Dünya Limit Aşım Günü, dünya genelinde kaynakların borçlanmaya başlanacağı tarihin yanı sıra ülkeler özelinde de tarihlere yer verdi. Buna göre bazı ülkelerin ve Türkiye’nin bir sonraki yılın kaynaklarını harcamaya başlayacağı tarih şu şekilde:

  • Brezilya: 12 Ağustos
  • Çin: 6 Şubat
  • ABD: 13 Mart
  • Türkiye: 22 Haziran

Verilere göre toplamda 185 ülkeden yalnızca 51 ülkenin biyokapasite rezervi mevcut. Geriye kalan 134 ülkenin ise kaynak kıtlığıyla karşı karşıya olduğu aktarıldı. Bu ülkeler, Dünya nüfusunun yüzde 72’sini kapsıyor.
1961 yılından bu yana hesaplanmaya devam eden Dünya Limit Aşım Günü, ilk kez 1971 yılında yıl bitimi öncesine denk geldi. O günden bugüne Dünya Limit Aşım günü, neredeyse her yıl daha erken bir tarihe geriledi.

 

 

Kaynak

 


Tuğba Duman

Öğrenci Kariyeri'nde Şef Editör

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.