Öğrenci Kariyeri Banner

Borsa Bir Oyun Mudur Yoksa Yatırım Alanı Mı?

Borsa Bir Oyun Mudur Yoksa Yatırım Alanı Mı?
Ülkemizde özellikle 2000 krizinde sonra borsa kumardır veya borsa oyundur söylemleri yaygın olarak kullanmaya başlandı.  Kumar veya oyunların birçoğunda şans faktörü her zaman yer almaktadır ancak borsada şansa yer yoktur. Bunun yerine bilgi ve deneyim vardır. Bir hisse senedine yatırım yapacağınızı düşünelim. İlk yapmanız gereken hisse senedini alacağınız firmanın finansal raporlarını, faaliyet alanları, içinde bulunduğu sektör vb. verileri inceleyerek yatırıma uygun olup olamadığına karar veririz. Araştırma sonucunda uygun bulduğumuz hisse senedini alırken ise beklentilerimizi en iyi karşılayan firmayı seçip alırsınız.

photo-1513596846216-48ae70153834

Tüm bunları bir örnekle açıklayacak olursak poker oyunu çok iyi bir örnektir. Elinizin iyi olduğu gördüğünüzde kazanacağınız beklentisi ile bahsi artırırsınız.  Masada en iyi kağıtlar size gelmişse yani şanslıysanız oyunu siz kazanırsınız. Aynı şekilde borsada da hisse senedinin yükseleceği beklentisine sahipseniz daha çok para yatırırsınız. Buradaki fark karşı tarafında elini görerek oynamanızdır yani yatırımı yaptığınız firmanın ne durumda olduğunu bilmenizdir.

photo-1423666523292-b458da343f6a

Peki tüm paramızı borsada kaybedebilir miyiz?

Kaldıraçlı ürünlerde (Forex) kredili işlem yapıyorsanız paranızın tamamını kaybedebilirsiniz. Buna karşılık kazanırsanız ise paranızı iki katına çıkartabilirsiniz. Bunların dışında ki kalan borsa araçlarında ise yatırım yaptığınız firma iflas etmediği sürece paranızın tamamını kaybetme olasılığınız yoktur. Örneğin bir hisse senedini 10 TL’ye aldınız ve 8 TL’ye düştü bu durumda zararınız 2 TL olacaktır. Borsada risk ne kadar yüksekse kazanç da o kadar yüksek olur. Yatırım yaparken bu faktörleri de göz önünde bulundurmamız gerekmektedir.

Özetle borsa oyun değil bir yatırım alanıdır ve yatırımcılar borsada işlem yaparken tüm riskleri ve kazançları görüp değerlendirme imkanına sahiptir.

Özgün İçerik: Bu içerik Öğrenci Kariyeri yazarlarından Ali Can Semiz tarafından oluşturulmuştur.

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.