Öğrenci Kariyeri Banner

Boğazımıza Yumruk Gibi Dizilen, Vicdanımızı Sorgulatan Şarkı...

Boğazımıza Yumruk Gibi Dizilen, Vicdanımızı Sorgulatan Şarkı...
28 Eylül 2009; Diyarbakır'ın Licê ilçesine bağlı Şenlik köyü Hambaz mezrasında, hayvanlarını otlattığı sırada Yayla Karakolu'ndan atılan havan topu ile öldürülen (devletin yasal silahı!) 12 yaşındaki Ceylan Önkol'un bedeninin paramparça olduğu; ama çok azımızın duyabildiği, duyanlarımızın da denize dökülen petrole gösterdiği tepkinin onda birini gösteremediği insanlığın yüz karası bir gün...

O gün Ceylan'ın paramparça olmuş bedenini parça parça eteğine toplamıştı annesi ve açılan 'görevi kötüye kullanma' davasında takipsizlik kararı çıkmıştı. Ardından avrupa insan hakları mahkemesi Önkol davasında yaşam hakkı ihlali bulmamıştı!

page_12-yasinda-oldurulen-ceylan-caninin-bedeli-28-bin-208-lira-85-kurus_551540209

Bütün bunların sebeplerini biraz sorgularsak çok açık göreceğiz zaten. Bu yüzden üzerine çok fazla söz söylemeye gerek yok, bırakalım vicdanlarımız konuşsun. Belki de toplum kurallarından önce 'cana nasıl sahip çıkılır?' dersleri verilmeli ilkokullarda.

Ve bugün (26 Mayıs 2017); sanat en kullanılması gereken şekilde kullanıldı. Bir şarkı bize Ceylan'ı öyle bir hissettirdi ki (aslında insan kalabilen tarafımızı dürttü) dinleyenin boğazına yumruk gibi dizildi. İçimizde sanatın herhangi bir dalıyla ilgilenenlerin kesinlikle öğrenmesi gereken bir şey yapıldı; anlam müzikle aktı içimize. Aslında yıllar önce yapılmıştı bu ama popülerlik doğru amaçla kullanılınca gözümüz daha net gördü.

Ceylan'ın öyküsünü bilmeyenler de az biraz öğrenmiş oldu. Şimdi bu gerçekçilikle bu şarkıyı bir dinleyin. Sonrada hep beraber sorgulayalım:

Ceylan öldü adı melek oldu, peki arkasından bakan bizlerin adı ne oldu?

Şarkıyı dinlemek için tıklayın

‘CEYLAN’

Ah yüreğimde dört nala atlar

Atların sağrısında kanatlar

Sağ yanım boydan boya Mezopotamya

Sol yanımda Rumeli ağıtları patlar

Gözlerime astılar seni

Ceylanım kör oldum ben

Ne havan topu ne mermi

Senle vuruldum ben

Ah gözümün yaşı sel Selanik

Diyarbekir’e bir türkü selalık

Gezme ceylan bu dağlarda gezme

Gece gerdanlık gündüz mezarlık

Söz-Müzik: Sezen Aksu

Ceylan ilk değildi, maalesef sonda olmadı. Bundan sonrası kesinlikle biz gençlerin elinde. Yaşadığımız Dünya'nın sorumluluğunu ve insanlığımızı tam olarak elimize almadığımız sürece, korku dolu gözlerle baktığımız her olay bir gün hepimizin başına gelecek.

Başımızı çevirmediğimiz yarınlara...

Özel İçerik: Seda Aydın

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.