Öğrenci Kariyeri Banner

Bitkilerin Çığlık Attığı Tespit Edildi!

Bitkilerin Çığlık Attığı Tespit Edildi!

İsrailli bilim insanları, bitkilerin zarar gördüklerinde veya sulanmaya ihtiyaç duyduklarında çığlık attığını ortaya çıkardı.

Bir bilimsel dergide yayımlanan araştırmada domates, tütün, buğday, mısır ve kaktüs gibi bitkilerin stres altındayken ultrasonik patlama sesleri çıkardığı açıklandı. Elde edilen bulgulara göre balonlu naylon ambalajların patlama seslerini andıran bu sesler, insan kulağının işitme aralığının dışında kaldığı için insanlar bu sesleri duyamıyor. Ancak böcekler, diğer memeliler ve bitkilerin bu sesleri algılayabildiği düşünülüyor.

Dakikalarca Çığlık Attıkları Tespit Edildi!

Tel Aviv Üniversitesi'nden botanik ve gıda güvenliği uzmanı Lilach Hadany, elde ettikleri bulgulara göre dünyanın bitki sesleriyle dolu olduğunu ifade ediyor. Daha öncesinde titreşim dedektörleriyle yapılan bazı çalışmalar bitkilerden yayılan darbeler tespit etmişti. Ancak bunların gerçekten algılanabilecek ses dalgaları olup olmadığı konusunda bir bilgi yoktu.

Yeni araştırmada bu sorunun cevabını bulmak isteyen ekip, bitkileri arka planda gürültü olmayan, sessiz ve izole bir kutuya yerleştirdi. 20 ila 250 kilohertz frekanslarında sesleri kaydedebilen ultrasonik mikrofonlar da her bitkiden yaklaşık 10 santimetre uzaklığa kondu.

Çeşitli gruplara ayrılan bitkilerin bazıları 5 gün boyunca susuz bırakıldı, bazılarının sapları kesildi, bazılarına ise hiç dokunulmadı. Ortaya çıkan sonuçlar, bitkilerin 40 ila 80 kilohertz frekanslarında ses çıkardığını gösterdi. Stres altında olmayan bitkiler saatte en fazla bir kez ses çıkarırken, kesme ve susuz bırakma işlemlerine maruz bırakılanlar bir saatte onlarca ses çıkarttı.

Araştırmacılar bu seslerin bitkiden bitkiye farklılık gösterdiğini de açıklamalarına ekledi. Örneğin; susuz kalmış bir domatesin, bir kaktüse göre farklı bir patlama sesi çıkardığı tespit edildi.

 

Kaynak


Tuğba Duman

Öğrenci Kariyeri'nde Şef Editör

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.