Öğrenci Kariyeri Banner

Bir Zamanlar Makedonyalı Askerlerin Anadoludaki Kalesi: Blaundus Antik Kenti

Bir Zamanlar Makedonyalı Askerlerin Anadoludaki Kalesi: Blaundus Antik Kenti

Blaundus Antik Kenti Uşak ilinin Ulubey ilçesinde yer almaktadır. Blaundus, Frigya ve Lidya bölgeleri arasında yer alır. Bundan dolayı da farklı kültürlerin etkisi altında kalmış, zaman içinde gelişip şekillenmiştir. Araştırmalar “Blaundus” adının yerli olan Luvi diline dayandığı ve “Asmalı, Asması Bol” gibi anlamlara geldiğine işaret etmektedir. Aynı zamanda kentin adının “tepe” anlamına gelen Grekçe bir kökten türetildiği de kabul edilir. Halk dilinde ise "Sülümenli Harabeler" olarak da bilinmektedir.

Blaundus Antik Kenti, Büyük İskender’in Anadolu Seferleri’nden sonra Makedonya’dan gelenler tarafından kurulmuştur. Söylenene göre şehir halkı kendilerine "Makedonyalı Blaundus" adını vermiş. Kent, Büyük İskender’den sonra Bergama Krallığına ardından da Roma İmparatorluğuna bağlanmıştır. Önemini Roma döneminde artmıştır. Kentte kale, tapınaklar, tiyatro, stadyum ve kaya mezarları gibi önemli yapılar bulunmaktadır.

Kentin, bazı kalıntıları günümüze kadar ulaşmıştır. Helenistik dönemde inşa edilen kuzey surlarının giriş kapısı kemeri, darphane bölümleri, idari binalar sur duvarlarının bazı bölümleri, İon tarzındaki mabet kentin ortasında yer alan ve Roma İmparatoru Claudius’un mabedi, yalnızca bir tarafında oturma kademeleri olan stadyum örnek olarak verilebilir. Kentin güney yamacında bulunan tiyatro kalıntıları ile hemen yanı başında bulunan kaya mezarları da görülmeye değer yapılardır. Şehrin simgesi ise çifte attır.

Kent; M.Ö. 189 yılında Bergama Krallığı’ndan Roma İmparatorluğu hâkimiyetine geçmiştir. Roma döneminde önemli bir yerleşim alanı olan kent, M.Ö. 5 yüzyılda Uşak İli, Sivaslı İlçesi sınırları içerisinde yer alan ve aynı zamanda piskoposluk merkezi olan Sebaste Piskoposluğuna bağlanmıştır.

Ziyaret günleri, saatleri ve giriş ücreti: Pazartesi günü hariç haftanın 6 günü açık bulunmaktadır. Yaz dönemi (15 Nisan - 3 Ekim) açılış saati: 10:00, kapanış saati: 19:00. Kış dönemi (3 Ekim - 15 Nisan) açılış saati: 08:00, kapanış saati: 17:00. 

Giriş ücretsizdir. 

Nasıl Gidilir?

Dolmuş ile gitmek istiyorsanız Ulubey ilçe merkezden kalkan köy dolmuşlarıyla ulaşım sağlayabilirsiniz.

Özel aracınız ile gitmek istiyorsanız Ulubey ilçe merkezinden yola çıkarak tabelaları takip edip Blaundus Antik Kenti'ne ulaşabilirsiniz. 

Adres: 64900 Sülümenli/Ulubey/Uşak

Kaynak


Hülya Yavuz

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Hülya Yavuz..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.