Öğrenci Kariyeri Banner

Bir Yeşilçam Efsanesi; Cüneyt Arkın'ın Beyaz Perdeye Bıraktığı Miras!

Bir Yeşilçam Efsanesi; Cüneyt Arkın'ın Beyaz Perdeye Bıraktığı Miras!

Bu sabah herkes güne acı bir haberle uyandı. Yeşilçam'ın dev ismi, Türkiye'nin Kara Murat'ı, herkeste bambaşka bir yeri olan usta oyuncu Cüneyt Arkın, dün gece hayatını kaybetti.

Kimilerinin çocukluk kimilerinin gençlik aşkı, her şeyden önemlisi kariyerinin başlarında verdiği mücadeleler ve Türk Sineması'na kazandırdığı baş yapıtlarla hepimiz için bir motivasyon kaynağıydı usta isim.

Arkın, hayatının çok erken yıllarında ne denli yoksulluk çektiğini kendi ağzından çıkan şu sözlerle özetlemiştir; “Öyle zamanlar olurdu ki annem ve ablamla toprağı kazar, acı kökleri yerdik. Açlık onursuz bir şeydir.” 

Beyaz Perde'ye Bıraktığı Miras...

Hayatı boyunca 300’den fazla filmde rol alan Arkın, birçok başarı elde etmeyi başardı elbette. Ancak Dünyayı Kurtaran Adam filmi, Dünyanın En Kötü 100 Filmi arasına girmişti.

Arkın, film için; “Kötüdür, absürttür ama emek vardır. Türk sinemasında öyle kötü filmler çekilmiştir ki, bu film zemzemle yıkanmış gibidir” açıklamasını yaparak filmine sahip çıkmıştır.

Gelin hep birlikte usta oyuncunun beyaz perdeye miras bıraktığı filmlerine bir göz gezdirelim.

Battal Gazi Serisi (1971)

Cüneyt Arkın’ın unutulmayan karakterlerinden biri olan Battal Gazi, Türk sinemasına damga vuran efsane film serilerinin baş kahramanıdır. 'Savulun Battal Gazi Geliyor', 'Battal Gazi’nin İntikamı' ve 'Battal Gazi Destanı', izlerken heyecan veren yapımlardır.

Kara Murat Serisi (1976)

Kara Murat karakteriyle özdeşleşen Cüneyt Arkın bu isimle 10’a yakın film çekmiştir. Yeşilçam’a damga vuran savaş ve kavga sahnelerine imza atan Cüneyt Arkın'ın yıldızı Kara Murat filmleriyle parlamıştır.

Malkoçoğlu Serisi (1969)

Gerçek bir tarihi karakter olan Malkoçoğlu, Cüneyt Arkın’ın başrollerinde oynadığı filmlerle bizlere tanıtılmıştır. Aksiyon, savaş ve aşk hikayelerinin bir arada olduğu Malkoçoğlu filmlerinin en bilinenleri ise Malkoçoğlu Akıncılar Geliyor ve Malkoçoğlu Cem Sultan’dır.

Köroğlu (1968)

Türklerin Köroğlu destanını beyaz perdeye yansıtan Atıf Yılmaz ortaya çok başarılı bir eser çıkarmıştır. Filmin başrolünde Cüneyt Arkın (Ruşen Ali) ve Fatma Girik( Hüsnübala hatun) rol almıştır.

Öğretmen Kemal (1981)

Türk sinemasının kült filmlerinden olan Öğretmen Kemal, Cüneyt Arkın’ın oynadığı en anlamlı filmlerden birisidir. Genç ve idealist bir öğretmen olan Kemal (Cüneyt Arkın), tayin olduğu köyde bir okul yaptırmak ve çocuklarını okutmak ister. 

Vatandaş Rıza (1979)

Yeşilçam’ın gelmiş Geçmiş en iyi filmlerinden biri olan Vatandaş Rıza filminin yönetmen koltuğunda Cüneyt Arkın oturmaktadır. Filmde sıradan bir vatandaş olan Rıza’nın evini yıkan zengin bir adama karşı verdiği hak mücadelesini anlatmaktadır. 

Gurbet Kuşları (1964)

Halit Refiğ’in en iyi filmlerinden biri olan Gurbet Kuşları o dönemde en iyi yönetmen ve en iyi film ödüllerini kazanmıştır. Memleketten kente göçen bir ailenin hayata tutunma çabalarını anlatıyor. Filmin en büyük önemi usta oyuncu Cüneyt Arkın’ın bu film ile üne kavuşmuş olmasıdır.

Maden (1978)

Yeşilçama hatta Türk sinemasına uzun yıllar boyunca damga vuran filmin başrollerinde Cüneyt Arkın ve en yakın arkadaşı olan Tarık Akan rol almıştır. Birçok sinema ödülü alan bu başarılı film, madende çalışan işçilerin zorlu şartlara karşı baş kaldırışını konu edinmiştir.

Oyunculuğuyla hayran bırakan, mücadelesiyle bizlere umut veren; yeşil gözlerinden saçtığı ışıkla her zaman hafızalarımızda yer edinecek olan usta oyuncu Cüneyt Arkın’a Allah’tan rahmet, yakınları ve sevenlerine başsağlığı dileriz.


Tuğba Duman

Öğrenci Kariyeri'nde Şef Editör

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.