Öğrenci Kariyeri Banner

Bir Ülkede Nakit Para Kullanımı Son Buluyor!

Bir Ülkede Nakit Para Kullanımı Son Buluyor!

Dünya üzerinde milyarlarca dolar değerinde para bulunuyor. Ancak bu paranın çoğunluğu sadece dijital ortamda yer alıyor. Bankaların artması ve teknolojinin ilerlemesi ile banknot kullanımı dünya genelinde büyük ölçüde azalmış durumda. Avustralya bunun en büyük örneklerinden birisi.

Avustralya'da 1966'da dolar ve sentlerin piyasaya sürülmesinden bu yana piyasadaki nakit para sayısı ilk kez resmi olarak azaldı.

Avustralya'da Nakit Para Dönemi Sona Eriyor!

Avustralya’da 1966’da dolar ve sentlerin piyasaya sürülmesinden bu yana piyasadaki nakit para sayısı ilk kez resmi olarak azaldı. Avustralya Merkez Bankası’nın (RBA) verilerine göre, geçen mali yılda bir milyar dolardan fazla nakit para dolaşımdan kaldırıldı. Avustralya nakitsiz bir toplum olma yolunda ilerliyor.

Ülkenin 1966 yılında pound ve şilinden dolar birimine geçmesinden bu yana her yıl piyasadaki banknotların toplam değeri ve sayısı arttı. Ancak 2022-2023 mali yılında özellikle 50 dolarlık banknotlarda keskin bir düşüş görüldü.

Ülkede nakit akışının azalmasıyla 2019 yılı seviyelerine kadar geriledi. 5, 20 ve 50 dolarlık banknot sayısının büyük ölçüde azaldığını belirten yetkililer yalnızca 100 dolarlık banknotta küçük bir yükseliş olduğunu söyledi.

2030 yılında çeklere tamamen veda edecek olan Avustralya’nın önümüzdeki dönemde nakit paralara da veda etmesi bekleniyor. Yetkililer, daha az nakit paranın kullanımı sayesinde ülkedeki suçluların tespit edilmesinin de kolaylaşacağını düşünüyor. Nakit para akışının azalması ile birlikte suçluların paraları kolayca sisteme geçiremeyeceği tahmin ediliyor.

Avustralya’da piyasada nakit dolaşımı azalırken ülkemizde ise her sene para basma konusunda yeni rekorlar kırılıyor.

 

Kaynak


Kardelen Özen

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Kardelen Özen..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.