Öğrenci Kariyeri Banner

Bir Ülke Sosyal Medya Kullanımı İçin Kimlik Doğrulamasını Zorunlu Hale Getiriyor!

Bir Ülke Sosyal Medya Kullanımı İçin Kimlik Doğrulamasını Zorunlu Hale Getiriyor!

Sosyal medyada gerçek adını kullanmak yerine anonim olarak takma isim veya sahte isim kullanan binlerce hesap mevcuttur. Anonim olan bu hesaplar yalnızca sosyal medya kullanıcılarının değil hükümetlerin de büyük bir sorunudur. 

Eğer kullanıcı dikkatliyse anonim hesapların kime ait olduğu tespit edilemiyor. Bu hesaplardan yapılan paylaşımlar, hükûmet aleyhine sahte haberler oluşturabiliyor. Yani asıl sorun dezenformasyonun engellenememesidir. İşte bu sebeple hükümetler anonim hesaplara karşı önlemler almaya başladı.

Bir Ülke Sosyal Medya Kullanımı İçin Kimlik Doğrulamasını Zorunlu Hale Getiriyor!

Alınan bu önemlerin bir örneği de Vietnam'dan geldi. Vietnam, 2023’ün sonuna kadar yürürlüğe girecek olan Telekomünikasyon Yasası Değişikliği’nin bir parçası olan sosyal medya kanunuyla bu hesaplara yasal sınırlama getirecek. Bu yasal düzenlemeyle sosyal medya kullanıcılarından ilk önce kimlik doğrulaması yapmaları istenecek.

Bugüne kadar doğrulama yapmamış hesapların ise yeni düzenlemeye uyarak doğrulama yapması zorunlu hale getirilecek. 

Hükûmet, bu değişikliğin sebebinin  “internet dolandırıcılığını engellemek” olduğunu belirtti. Aynı zamanda Vietnam geçtiğimiz sene sahte olduğu tespit edilen hesapların sosyal medya platformları tarafından 24 saat içinde kapatılmasını zorunlu hale getirmişti.

Peki Türkiye'de Anonim Hesaplar İçin Alınan Önlemler Nelerdir?

Türkiye’de anonim hesap açmayı ve kullanmayı engelleyen bir kanun bulunmuyor. Ancak anonim hesaplar geçmişte siyasetin konusu haline gelmişti. Hatta meclise anonim ve sahte hesapları engellemk amacıyla bir kanun teklifi bile sunulmuştu.

Türkiye'de bu konu hakkında alınan en önemli önlem sosyal medya platformlarının ülkemize temsilci atamasını zorunlu getirmesidir. Böylece anonim hesapları kullanan gerçek kişiler kolluk kuvvetleri tarafından tespit edilemez ise devreye doğrudan sosyal medya platformları sokuluyor.

Kaynak

 


Kardelen Özen

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Kardelen Özen..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.