Öğrenci Kariyeri Banner

Bir Rastlantıdan Daha Fazlası: Markaların Logoları Neden Solda Yer Alır?

Bir Rastlantıdan Daha Fazlası: Markaların Logoları Neden Solda Yer Alır?

Birçok markanın logolarının neden sol tarafta yer aldığını hiç düşündünüz mü? Araştırmalara göre insanların büyük çoğunluğu sol tarafta yer alan şekillere bakmaya daha çok eğilimliler, bu yüzden markalar da onlar için en önemli pazarlama aracı olan logolarını “kendiliğimizden” ilk baktığımız yere koyuyorlar. Ancak tabii ki tek sebep bu değil.

İnsanlar sol tarafa daha çok bakmaları, daha çok görünürlükle ilgilidir. Logonun, ona bakan kişi tarafından görülebilmesi tüm bu durumun ana sebebidir. Logolar çoğunlukla insanların ilk baktığı yere yerleştirilir. Örneğin biriyle el sıkışırken bile kıyafetlerinin sol tarafına bakarsınız.

Sola hizalanmış logolar, insanların uzun zamandır aşina oldukları bir durumdur çünkü logolar tarih boyunca bu şekilde yerleştirilirmiştir. Geçmişten bugüne askeri üniformalara baktığınızda nişanların tümünün sol tarafa yerleştirildiğini açıkça görürsünüz.

Her gün ziyaret ettiğiniz web sitelerini düşünün. Facebook, Vikipedi, Twitter ve çok daha fazlası…Birçoğunun logosu, sol üst köşede yer alır. Sayfayı biraz yukarı kaydırırsanız bizim logomuzun da sol tarafta yer aldığını göreceksiniz. Bu durumun ana nedeni, birkaç kültür dışında, batı dünyasındaki insanların soldan sağa doğru okuyup yazmasıdır. Bu sizin ilk önce sol tarafa dikkat etmenize neden oalcak ve böylece logoyu görünür hale getirecektir.

Logolar markaların hatırlanmasını sağlayan en önemli unsurlardan biri olarak markalaşmanın temel bileşenleridir. Nielsen Norman Group tarafından yapılan bir araştırmaya göre logolar sola doğru yerleştirildiklerinde kullanıcıların markaları daha fazla hatırladıkları sonucuna varıldı, ayrıca logolarını sola yerleştiren markalar için ortalama % 89'luk bir artış olduğu keşfedildi. Sadece bu oran bile logoların yerinin ne denli önemli olduğunu görmek için yeterli.

KAYNAK 

Özgün İçerik


Ezgi Nur Budak

MEF Üniversitesi-Psikoloji

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.