Öğrenci Kariyeri Banner

Bir Fütürist Olmak

Bir Fütürist Olmak
Bir fütürist olmak, evet bugünkü konumuz tam da bu. Nedir fütürist? Ne yapar? Nerede bu fütüristler? Bugün onlar üstünde duracağım. Son birkaç yılda ülkemize oldukça yayılan bu düşünce sistemi, temelinde basit ve herkesin benimseyebileceği hatta bu konu üzerinde durmasam bile içinizde bir yerde ve bir şekilde var olduğunu bildiğiniz  garip ama çokça hoş bir hal edindi. İnsanların ne düşündüğü çoğu zaman gereksiz gelse de aslında biliyoruz ki gelişimimiz için çok önemli bir yer kaplıyor. ''Yani bütün insanların nasıl düşündüğünü hayata nasıl baktığını bilsek veya hissetsek eminim ki edineceğimiz başarıların sayısını çokça arttırmış olur; belki de artık iş, kişisel başarıdan çıkar da bütün insanlığa, bütün dünyaya nasıl daha fazla yardımımız dokunur onu düşünürüz.'' İşte bu bir bakıma fütürist bakış açısıydı. Geleceği tahmin etmek, yorumlamak, olasılıkları gözlemlemek. Her insanın kendi içerisinde fütürist olduğunu sizde okudukça anlayacak ve büyük ihtimalle yazımın sonunda bana katılacaksınız.

Nedir Bu Fütürist ?


54a65be4f493b827b0fc318e.png

Fütürist en basit şekliyle gelecek hakkında düşünen, düşündükleri gelecek hakkında çeşitli senaryolar kuran sonrasında o senaryoları yaşadıkça öngörmeyi amaçlayan bir düşünce sistemi. İlk paragrafta bahsettiğim üzere basit ve herkesin uygulayabileceği, benimseyebileceği bir düşünce sistemidir bu. İşiniz ne olursa olsun nasıl bir hayat yaşarsanız yaşayın bu düşünce sistemine sahip olabilirsiniz bunun için özel bir ders yada kurs almanıza gerekte yok, bu sadece siz ve hayata karşı bakış açınızla alakalı bir durum.

Peki Bu Fütüristler Nerede Toplanıyorlar?


12493_1280x800

 

Bu insanlar dünyada World Future Society (www.wfs.org), Türkiye'de ise Tüm Fütüristler Derneği (www.futurizm.org) olarak örgütlenmiş durumda. Onlara olan ilgi gittikçe artıyor çeşitli düşünce ve strateji geliştirme platformlarında fikirlerine daha çok kulak veriyor.“Dünden bugüne geldik, bugünden de yarına gideceğiz” eğilimi, yerini “Önce geleceği tasarlayacak, ondan sonra bugüne gelecek ve adım adım geleceğe doğru planladıklarımızı gerçekleştireceğiz” yaklaşımına bırakıyor. Bu yaklaşım yaygınlaştıkça, doğal olarak fütüristler de çoğalacak; daha çok ilgi çekecek ve görüşlerine daha fazla önem verilecek.

Fütüristler Ne Yapar?


hd-wallpapers-for-desktop-HD-Download1

Fütüristler aslında birer gelecek okur yazarlarıdır. Ekonomi, siyaset, teknoloji ve bunun gibi bir çok konuda düşüncelerini belirtirler ve bu konular üzerinde iyice yoğunlaşıp gelecekte olabilecek alternatif görüş ve beklentiler geliştiriyorlar. Falcı ya da astrolog değiller; yalnızca “olasılıkların teorisyenleri” onlar. Bilimsel temellere dayanan tahminlerde bulunuyor ve hayaller kuruyorlar. Geleneksel eğitim kalıplarının, artık geçerliliğini yitirdiğine inanıyorlar. Bilinen öğretim sistemlerinin, insan beyninin müthiş kapasitesini sınırladığını iddia ediyor ve yaratıcılığı geliştirip kışkırtan yöntemleri teşvik ederek destekliyorlar.

Alvin Toffler'ı Duymuş Muydunuz?


1_4w-9guEduIMO3Pa03krzsQ

Son olarak Alvin Toffler eşiyle yazdığı en son kitabı “Zenginlik Devrimi”nde, gelecekte zenginliğin para ile değil bilgi ile ölçüleceğini söylemeye çalışıyordu hatta bunu bu dönemde bile görebiliyoruz. Az da olsa bir çok insan bu Toffler'ın dediğine katılıyor. Günümüzde bunun en belirgin şekilleri ileri ekonomilerde çalışan insanların bilgi yaratımı ve paylaşımı üzerinde daha çok durmasından anlayabiliyoruz. İleri ekonomi derken İskandinav ülkelerinden bahsediyorum. Yani aklınıza ABD veya Avrupa ülkeleri gelmesin eminim onların içlerinde de bu konu üzerinde duranlar vardır fakat bizim daha gözümüze öyle bir şey çarpmadı. Toffler'ın bahsetmeye çalıştığı söze geri gelecek olursak “Güç kimdeyse kıble odur, para kimdeyse güç ondadır” deyişini, “Bilgi kimdeyse zenginlik ondadır” olarak güncellemek hiç de yanlış olmaz!

Umarım yazımı beğenmişsinizdir.

İyi günler.

 

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.