Öğrenci Kariyeri Banner

Bilim ve Teknoloji Alanındaki En İyi 5 Podcast Kanalı

Bilim ve Teknoloji Alanındaki En İyi 5 Podcast Kanalı

Öncelikle podcast; bir program veya anlatımın elektronik cihazlara indirildiği ve aynı zamanda her yerden dinlenebilen ses dosyalarıdır. Podcast, 2000’li yıllarda ortaya çıktı ve geleneksel yayıncılığa kafa tutmayı başarmıştır. Podcast’in ortaya çıkışı ile birlikte amatör yayıncılar ortaya çıktı ve dinleyicilerin de alışkanlıkları değişmeye başladı. Podcast, özellikle son zamanlarda epey popüler bir hâle geldi. Bir şeyler anlatma ya da paylaşma derdinde olan insanlar, podcast kanalları açarak oradan kayıt yapmaya başladılar. Günümüzde podcastler, çoğunlukla Spotify ve Apple Music platformlarına yükleniyor.  Ben de bu yazımda sizlerle, bilim ve teknoloji alanındaki en iyi beş podcast kanalını paylaşacağım.

1. Evrim Ağacı

evrim ağacı podcast

Türkiye’nin, halkı bilgilendirmek için en çok çabalayan ve en aktif bilim platformu olan Evrim Ağacı’nın podcast kanalı. Evrim Ağacı’nın web sitesinde yer alan birbirinden muhteşem makalelerin seslendirilerek yayınlandığı bir kanaldır. Kanalda onlarca podcast var ve her biri oldukça ciddi dinlenme sayılarına ulaşmış durumda. Özenle seçilen ses sanatçılarının seslendirdiği bilimsel makaleleri Evrim Ağacı’nın podcast kanalı ile istediğiniz yerden dinleyebilirsiniz. Evrim Ağacı podcsat kanalına ulaşmak için tıklayınız.

2.T Cetveli

T cetveli podcast

Gündemde olan ve doğruluğu kesin olmayan haberlerin doğru olup olmadığını araştıran Teyit.org’un bir projesi olan T Cetveli, Teyit.org’un bu işi nasıl yaptığını podcastler ile anlatıyor. Verdikleri bilgiler ile aslında sahte haberlerin doğruluğunu teyit etmenin ne kadar kolay olduğunu gösteren T Cetveli, birçok sahte haber üzerine de sohbetler gerçekleştirerek insanları bilgilendiriyor. T Cetveli podcast kanalına ulaşmak için tıklayınız.

3. Açık Bilim

açık bilim podcast

Türkiye’nin ilk bilim temalı podcast kanalı. Spotify’a ilk podcasti 2011’de yüklemiş olan Açık Bilim, Türkiye’nin hem ilk bilim podcast kanalı, hem de en uzun soluklu podcast kanalıdır. Podcast yayınlarında bilimsel konulara yoğunlaşan Açık Bilim, ciddi bir bilgi ansiklopedisi durumundadır. Açık Bilim’in Spotify sayfasına ulaşmak için tıklayınız.

4. Gayrisafi Fikirler

Gayrisafi Fikirler podcast

Özellikle bilgi felsefesi üzerine yayınlar ve sohbetler yapan, Gayrisafi Fikirler isimli popüler Youtube kanalının podcast kanalıdır. 2018’den bu yana Spotify’a podcast yükleyen Gayrisafi Fikirler, “hayatın denklemleriyle bilimin teorisi” sloganını kullanıyor. Felsefi bir bakış ile anlatımlarını gerçekleştiren bu podcast kanalı, dinleyenlere bambaşka bir pencere açıyor. Gayrisafi Fikirler’e Spotify’dan ulaşmak için tıklayınız.

5. Gelecek Bilimde

gelecek bilimde podcast

Daha çok Youtube ve Twitch üzerinden yaptığı canlı yayınlar ile tanınan Gelecek Bilimde, Spotify üzerinden de podcastler yayınlamaktadır. Merak edilen birçok bilim, sağlık veya teknoloji konusunun işlendiği Gelecek Bilimde podcast kanalı, bu alanda ülkemiz için en büyük şanslardan biridir. Alanında uzman kişiler tarafından hazırlanan Gelecek Bilimde içerikleri, her şeyden önce insanları yüzde yüz doğru bilgi ile buluşturuyor. Gelecek Bilimde podcast kanalına ulaşmak için tıklayınız.

Kaynak


Rezzan Açıkgöz

İçerik Yazarı

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.