Öğrenci Kariyeri Banner

Bilim Kurgu Konseptli 8 Türk Şarkısı

Bilim Kurgu Konseptli 8 Türk Şarkısı

Beyaz perdede ve edebiyatta bilim kurguya alışkınız. Hatta yabancı ülkelerde bilim kurgu konseptli şarkı ve albümlere de alışkınız. Peki Türk müziği bilim kurgu açısından nerede? 

David Bowie'nin Space Oddity ve Starman, Queen'in 39 ve Flash's Theme, Led Zeppelin'in The Battle Of Evermore ve Immigrant Song, Elton John'ın Rocket Man hepimizin bildiği ve efsaneleşmiş parçalardan birkaçı. Bizim ülkemizde güzel çalışmalar yapılmış olsa da ne yazık ki bu kategoride onların seviyesine  henüz geldiğimiz söylenemez. Sanatçılardan kimi işine ciddiye alıp başarılı bir eser ortaya çıkarmışken kimileri de sadece eğlenmek için üretmiş gibi gözüküyor. Gelin bu parçalara bir göz atalım.

1) Özlem Tekin - Gezegen X

Sanatçının 109876543210 isimli albümünde yer alan Gezegen X, bir kıyamet hikayesini konu alıyor. Vok oluş son 10, 9, 8....

2) Bubituzak - Uzay Yolları Taşlı

2011 yılında kurulan Bubituzak grubunun aynı isimli albümündeki Uzay Yolları Taşlı parçası habersiz bir ziyareti ve peşi sıra gelen karmaşayı anlatmakta.

3) Selda Bağcan - Bilgisayar Dünya

Anadolu Halk müziğinin rock ve protest tarzındaki parçaları ile tüm Dünya'da ünlenen Selda Bağcan'ın Bilgisayar Dünya şarkısı adeta zamanının ötesini gören bir bakış açısıyla yazılmış. Şarkıda anlatılmış olan ve 90'larda bir ütopya gibi görünen, makineleşmiş ve duygu yitiminin hâkim olduğu bu manzaralar ne yazık ki bugün gerçek... 

4) Son Feci Bisiklet - Uzaydan Geldiğine Göre Yorgun

Son dönemlerin "Üçüncü Yeni" gruplarından olan Son Feci Bisiklet'in Son Feci EP albümünde bulunan Uzaydan Geldiğine Göre Yorgun Olmalısın, varoluşsal sancıları bir uzaylıyla dertleşircesine yaşayan düşünceler silsilesinin ürünü. 

Yine benzer tarzda çok bilim kurgu mantığında olmasa da uzay ile ilgili şarkılar yapan birkaç parça daha paylaşmak istiyorum: Yedinci Ev - Uzayda Kafam, Hünkar - Uzay (albüm), Ekin Beril - Uzayın Dibi, Tembel Cızırtı - Uzay Çobanları, Uykusuzlar - Uzay Çok Büyük, Ali Kuru - Uzayda Kuslar Var, Sinan Altaş - Uzayın Derinlikleri, Bi Android - Uzay.

5) Cahit Berkay - Uzaylı Zekiye

Moğollar grubu üyesi Cahit Berkay'ın komedi ve bilim kurgu denemesi olan "Uzaylı Zekiye" dizisi için hazırlamış olduğu sözsüz bu parça, fazla yerel ögeye sahip olmasının yanı sıra diziyle birlikte düşünüldüğünde oldukça başarılı bir çalışma. 

6) Grup A - Neptünlü Sevgilim

Bu türün ülkemizde belki de ilk örneği Grup A tarafından 1979'da verildi. Hem sözleri hem de klibi ile adeta film tadındaki bu şarkının bitişinde bizi mutlu bir son bekliyor. Oldukça özgün olan bu çalışmayı Alpay seslendiriyor. 

7) Nil Karaibrahimgil - Uzaylı

Nil Dünyası albümünde yer alan Uzaylı, tam da Türk müziğinin özgür kızı Nil Karaibrahimgil'e ait bir şarkı. Yine bir erkek eleştirisi görsek de bu seferki isyan sanırsak uzaylı bir erkeğe :) 

8) Şemsi Yastıman - Uzaylılar Hoşgeldiniz

Halk müziğindeki bilindik melodiler ile alışkın olmadığımız bir temaya değinen bir taşlama örneği olan bu parça, uzaylılara yaşadıkları yerdeki refah seviyesini sorgulatıyor. Bir uzaylı ile karşılaşsanız soracağınız şeyler geçim derdi, demokrasi ve seçimler olur mu? Nereden baktığımıza bağlı olarak, neden olmasın. 

Bonus: Gaye Su Akyol - Pink Floyd'un Dediği Gibi / Develerle Yaşıyorum

Gaye Su Akyol kendine özgü tarzıyla hem melodiler hem de sözleri ile Türk müziğinde bilim kurgu kafasına yaklaşan ya da bunu başarabilecek potansiyeli çok yüksek olan bir sanatçı. Klipleri ise kesinlike farklı bir dünyaya götürme garantili. Bütün albümlerini dinlemenizi tavsiye ediyorum. 

Özgün İçerik


Yaren Ezgi Şen

TOBB ETÜ - Türk Dili ve Edebiyatı

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.