Öğrenci Kariyeri Banner

Beyin Yiyen Amip Tespit Edildi!

Beyin Yiyen Amip Tespit Edildi!

ABD’nin Florida eyaletinde nadir bir beyin yiyen amip vakası tespit edildi. İnsanlar arası bulaşıcılığı olmayan amibin Florida eyaletinde çok nadir görüldüğü belirtildi. ABD'de Florida Sağlık Dairesi (DOH), Hillsborough'da yaşayan bir kişinin beyin yiyen amip olarak bilinen 'Naegleria fowleri' mikroorganizmasını kaptığını açıkladı. DOH, enfekte olmuş kişinin amibi nereden kaptığı veya hastanın son durumuyla ile ilgili bir açıklamada bulunmadı. Bu tür enfeksiyonlar genellikle ABD'nin güney eyaletlerinde rastlanırken, 1962'den beri sadece 37 vakanın bildirildiği Florida'da çok nadir görülüyor.

Ancak enfeksiyonun öldürme potansiyeli nedeniyle DOH, Hillsborough sakinleri için bir bildiri yayımladı. Yayımlanan bildiride musluktan ve diğer su kaynaklarından gelen suyla yüz ve burun temasından kaçınmaya gayret etmelerini hususunda uyardı. Uyarının göller, nehirler, göletler ve kanallar gibi açık su alanları için de geçerli olduğu belirtildi. Yerel halkın bu tür yerlere girerken tedbiri en üst seviyede almalarını gerektiğini bildirdi.

Naegleria fowleri ile enfekte olan insanlarda, ateş, bulantı, kusma, boyun tutulması ve baş ağrısı gibi semptomlar görülürken, birçok hasta bir hafta içinde hayatını kaybediyor. DOH, hastalığın hızlı bir şekilde ilerlemesinden dolayı kaygı duyduklarını, söz konusu semptomları yaşayanların ise acilen sağlık kuruluşlarına başvurmalarını istedi. DOH, açıklamasında, “Unutmayın, bu hastalık çok nadir görülüyor. Etkili bir önleme stratejisiyle güvenli ve rahatlatıcı bir yüzme sezonunu geçirebilirsiniz" ifadeleri kullanıldı.

Beyin yiyen amip nedir?

Beyinde enfeksiyona sebep olan ve büyük olasıkla ölümle sonuçlanan tek hücreli mikroorganizma olan Naegleria fowleri, çoğunlukla göl ve nehir gibi tatlı sularda yaşar ve nazal (burun) yolla insan vücuduna girer. Amip, insandan insana bulaşmıyor.  Enfeksiyonunun yaz aylarında görülmesi olasılığının daha yüksek olduğu ifade ediliyor. ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi'nin verilerine göre, Naegleria fowleri enfeksiyonları ülkede çok nadir görülüyor. 2009 ise 2018 yılları arasında ülkede sadece 34 vaka bildirildi.

 

Kaynak

 


Öğrenci Kariyeri yazarlarından ..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.