Öğrenci Kariyeri Banner

Aykırı Dahi: Steve Jobs!

Aykırı Dahi: Steve Jobs!
Bir deha, bir çılgın, her şeye rağmen pes etmeyen  bir psikopat, inatçı bir adam, oyuncağını bırakmak istemeyen bir çocuk gibi; özgün, farklı düşünmeyi, aykırı olmayı yaşam felsefesi haline getirmiş bir lider o. Silikon Vadisi'nin en çalışkan adamı Steve Jobs. Bu yazımızda bu aykırı adamın başarısının arka planını göreceğiz. Apple gibi bir devin doğuşunun neden ve sonuçlarını inceleyeceğiz.

1-Hayata Merhaba Demesi

Steve Jobs Suriyeli bir baba ve Amerikalı bir annenin cocuğu olarak doğdu ama ailesi Steve Jobs'ı Clara-Paul Jobs çiftine evlatlık olarak verdi. Clara-Paul Jobs çifti üniversite okumadıkları için Steve daha çocukken bir fonla çocukları için birikim yapmaya başladılar. Paul makinelere oldukça ilgiliydi ve bu ilgisi daha çocukluğundan oğluna geçti.

Steve-Jobs-Paul-James-

2-Eğitim Hayatı

Steve'in aykırı ruhlu ergenlikle geçen bir lise hayatında, en büyük kazancı, lise arkadaşı ve Apple'ın kurucularını onunla tanıştıracak olan ve yine bir Apple çalışanı olan Bill Fernandez'dir.

Steve ailesinin (Steve'i üniversite okutmaya and içmiş bir aile) maddi durumunu zorlayarak kendi karakterine uygun Redd Koleji'ne gitti.

O zamanlarda Amerika'yı kasıp kavuran hippi akımına kapıldı. LSD(uyuşturucu) kullandı, çakralarını açmak için ruhani yanını keşfe çıktı, hayatı boyunca farklı çeşitlerini sürdüreceği vegan diyetlerine başladı ve en sonunda ailesini çok üzen bir kararla üniversiteyi bıraktı.Üniversiteyi bırakmasına rağmen yine de üniversiteden kaligrafi(güzel yazı yazma sanatı) dersleri almaya devam etti.

Hayatının bu ana kadarki dönemine baktığınızda şunu görebilirsiniz:'' Aykırı bir insan. Farklı ve farklı olduğunun da farkında.'' Büyük ihtimal milyarder olarak ölmeseydi sonu Akıl Hastanesi'nde bitecek bir dahi...

3

 

3-Kendini Bulması

Bu aykırı dahi üniveristeyi bıraktıktan sonra bazı işlerde çalışıp kazandığı bir miktar para ile sırt çantasını alıp Hindistan gezisi yaptı ve bu hayatını büyük ölçüde değiştiren bir geziydi. Gezinin kendisine kazandırdığı deneyimle artık  gözleri açılmaya başlamıştı ama yine de hala aykırıydı ve insanların yanında normal olmayan hareketler yapıyordu.

4-Bir Devin Doğuşu

Bill Fernandez vasıtasıyla küçük bir toplulukla tanıştı ve bu topluluktaki bir başka dahi olan(daha dengeli bir karakter) Steve Wozniak ile tanıştı ve bu iki dahi Steve Jobs ve Steve Wozniak Apple'ın kurucuları geliştiricileri kısacası Apple'ın kalbi Steve Jobs beyni de Steve Wozniak oldu.

Steve Wozniak daha lisedeyken sipariş ettiği parçalar ile kendi bilgisayarını yapan harika bir mühendisti ve Apple'ın arkasındaki beyindi

5

 

Steve Jobs dünyayı değiştirme hayalleri kuran bir insandı. Steve Wozniak ise harika bir mühendis. İkisi birlikte 21 yaşında Jobs'un garajında Apple'ı kurdu ama o dönem daha bilgisayarın önemi tam olarak anlaşılmamıştı  ve yeterince destek bulamadılar ve bazı küçük işler yaparak ve Steve Wozniak'ın hesap makinesi ve arabasını satarak kendilerine kaynak buldular.

5- Apple'ın Gelişimi

ilk bilgasayarlarını geliştirdiklerinde şirketin adı hakkında konuşmaya başladılar ilk olarak yaratıcı bir isim aradılar ve Jobs'un teklifi ,o zamanlar fraturyen diyeti uyguladığı için büyük olasılıkla günde 5 elma yiyordu, 'apple' olmuştu ve bu isim kabul edildi ve Apple'ın amblemindeki ısırılmış elmanın anlamı da:''ısırık=bite=byte'' göndermesidir. Şirket ilk olarak 1976 yılında 'Apple 1' adında bir bilgisayar çıkardı. Ve Dünya'yı değiştiren üçüncü elma meydana geldi. "Havva'nın yediği elma, Newton'un kafasına düşen elma ve Steve'in inşa ettiği elma"

6

7-Steve ve Apple

"İleriye bakarak noktaları birleştiremezsiniz; bunu sadece geriye bakarak yapabilirsiniz. Bu yüzden noktaların gelecekte bir şekilde birleşeceğine güvenmelisiniz. İster kader deyin, ister karma - Bir şeye güvenmelisiniz. Bu yaklaşım beni hiçbir zaman yarı yolda bırakmadı. Hayatımın değişmesi buna bağlıydı."Steve'in çalışma felsefesini kendisi böyle özetlemişti."İşiniz, hayatınızın büyük bir bölümünü dolduracak. Gerçekten tatmin bulmanın tek yolu ise yaptığınız işin harika bir iş olduğuna inanmaktır. Harika bir iş yapmanın tek yoluysa, yaptığınız işi sevmektir. Henüz bulamadıysanız, aramaya devam edin. Yetinmeyin. Kalple ilgili tüm meselelerde olduğu gibi, onu bulduğunuzda bunu fark edeceksiniz. Her harika ilişkide olduğu gibi, yıllar geçtikçe daha iyi bir hale gelecektir. Bu yüzden bulana kadar arama devam edin. Yetinmeyin." Steve de yetinmedi ve her zaman daha iyisini istedi, mükemmeli kovaladı ve bu mükemmeli kovalarken, mükemmel bir şirket yarattı. Wozniak Apple'ın beyniydi ama Jobs mükemmel bir ekip kurmak ve bu ekibi olabilecek en iyi şekilde çalıştırmak için çok çalıştı.

28 Jun 2004, San Francisco, California, USA --- Apple Computer Inc. Chief Executive Officer Steve Jobs gives a keynote speech during the Apple Developers Conference. Apple announced a new 30-inch flat panel display and previewed the latest version of its Mac OS X operating system "Tiger." --- Image by © Kim Kulish/Corbis

"En iyisini yapın: Yaptığınız her işte en iyisini yapmaya çalışın. Başarı yeni başarıları getirir. Mükemmeliyet tutkusu olan insanları işe alın."Unutmayın başarı sadece sözlükte çalışmaktan önce gelir. "Çoğu insan otomatik vitesin nasıl işlediği konusunda en ufak bir fikre sahip değildir ama araba kullanmayı bilir. Araba sürmek için fizik okumak ve hareket yasalarını kavramaya gerek yoktur. Macintosh kullanmak için de tüm bu şeyleri anlamanız gerekmiyor." Jobs mükemmeli istiyor demiştim tasarım ve teknik özellik bakımından  mükemmel bir şey yaratmak için çok fazla fikri reddetti ama onu diğer CEO'lardan ayıran bir özellik daha;

"Yaptığımız şeyler kadar yapmadıklarımızdan da gurur duyuyorum. Yenilik, bin şeye hayır demektir."

''Benim işim insanlara iyi davranmak değil, onları geliştirmek''

bu yüzden çok fazla kişi Apple dan kovuldu ve istifa etti. Ama tarih sadece sonuca bakar değil mi ?Apple önlenilemez yükselişini sürdürürken artık Jobs kararları sorgulanmaya ve tartışmaya başlandı ve 1985 de Apple'dan kovulunca ileride o günleri şu şekilde anlattı: "Apple'dan kovulmak, hayatımda başıma gelen en iyi şeydi. Başarılı olmanın ağırlığı, yeni başlayanın hafifliğiyle yer değiştirdi. Hayatımın en yaratıcı dönemlerinden birine girmemi sağladı."

8

Jobs NEXT isimli donanım ve yazılım şirketini kurdu ve Star Wars'ın yapımcısı George Lucas'tan PİXAR'ı satın aldı.NEXT' de yeterince başarılı olmasa da artık teknolojiye daha farklı bakma deneyimini kazandı. PİXAR'daysa bir şaheser yarattı. Steve Jobs 1986 yılında 10 milyon dolar karşılığı aldığı şirketi  2006 yılında 7.4 milyar dolar karşılığında Disney'e satılmıştır. Kısacası Toy Story'i Seve Jobs' a borçluyuz.

9

Steve Jobs sonra Apple' a daha deneyimli biri olarak döndü ve hepimizin bildiği o başarıyı yakaladı ve hayatının en önemli günlerinden biri olarak kanser teşhisini aldığı günü gösterdi. Jobs'un bu konudaki düşünceleri bu yazıyı yazmama sebep oldu işte o sözler ;

"Öleceğinizi hatırlamak, kaybedeceğiniz şeyler olduğu tuzağına düşmenizi engellemenin en iyi yoludur. Kalbinizi izlememek için bir neden yoktur. Mezarlıktaki en zengin insan olmanın benim için bir anlamı yok... Gece harika bir iş çıkardığımı düşünürek uyumak... işte bunun bir anlamı var.Ölümle yüz yüze gelme anını yaşamış bir kişi olarak size şunu kesinlikle söyleyebilirim: Kimse ölmek istemez. Cennete gideceklerinden emin olan kişiler bile ölmek istemezler…Bu hayatta zamanınız sınırlı. O sınırlı zamanı, başkasının yaşamını yaşayarak harcamayın. Başka kişilerin düşünceleriyle yaşanan yaşam, dogmaların tuzağına düşmek demektir."

ve son olarak Steve Jobs'ın o efsane konuşması bu adamın düşüncelerini daha yakından tanımanıza sebep olucak.

https://www.youtube.com/watch?v=ZhsMRisEMSg

 

 

 

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.