Öğrenci Kariyeri Banner

İş ve Okul Hayatında Spor Yapma Sanatı!

İş ve Okul Hayatında Spor Yapma Sanatı!

Hareketsiz bir yaşam, masa başı işler insan sağlığını tehdit eden en büyük unsurlardan biridir. Günümüzde artan kilo şikayetleri ve bunun getirdiği sağlık problemleri gittikçe artmaktadır. yedi-sekiz saat oturmak insan bedenine uygun değildir. Vücudumuz hareket etmek için tasarlanmıştır. Bu yüzden iş veya okul yoğunluğunu bahane edip spor yapmaktan vazgeçmemeliyiz.
Şimdi yoğun iş ve okul hayatında spor yapabilmek, fit kalabilmek ve özgüveninizi arttırmanız için size birkaç tavsiyem var:


20150122215316-lunch_790x445
Beslenmenize Özen Gösterin
Sağlıklı ana yaşamın ana kuralı spor yapmaktan ziyade sağlıklı beslenmektir. Spor ve yeterli dinlenme sağlıklı yaşamı destekleyen unsurlar olup, ana hatlar sağlıklı beslenme üzerinde belirir. Bu yüzden yediğiniz her şeyi hesaplamalı ve protein, karbonhidrat ve yağ gibi 3 ana besini yeteri kadar almanız gerekmektedir. Buradaki önemli nokta vücudunuzun ihtiyacı kadar almaktır. Örnek vermek gerekirse fazla protein alınca daha kaslı, daha az karbonhidrat alınca daha az yağlı bir vücudunuz olmayacak; bu yüzden yeteri kadar yemek yemek en önemli noktayı oluşturuyor. Beslenme konusunda yetersiz kaldığınızı düşündüğünüz zaman supplementler alarak vücudunuza destek olabilirsiniz; ama bu besinleri diyetisyen tavsiyesi ile almak ve bilinçli kullanmak uygun olacaktır.

ImportanceofSleep_790x445
Uykunuzdan Çalmayın
Sağlıklı yaşam ve fit bir vücut için düzenli yeterli uyku önemli bir etken olarak karşımıza çıkmaktadır. Bir oranlama yapmak gerekirse sağlıklı yaşam için %70 beslenme, %20 spor ve %10 oranında da uyku ve düzenli yaşamı gösterebiliriz. Bu yüzden uykumuza her zaman gereken özeni vermeliyiz; çünkü belli hormonlar sadece uyurken salgılanır; eğer yeteri kadar uyku uyumazsak hormonsal dengesizlikler yaşayabilir ve bu da bize hem enerji hem de fit kalma konusunda negatif etkiyle yansır.

motivasyon-bilinci_790x445
Spor Yapmak İçin Vakit Ayır
Eğer iş hayatındayken sağlıklı kalmak, özgüveni yüksek biri olmak ve kolay fark edilebilmek istiyorsanız. Haftada 3 gün 2’şer saatinizi kendinize ayırmanız gerekmektedir. Vaktim yok spor yapamam, yorgunum spor yapamam vb. bahaneler üretmek gerçekten çok kolay; ama hayatta hiçbir zaman hiçbir şey kimseye altın bir tepside sunulmadı; eğer fit kalmak, sağlıklı ve özgüvenli olmak istiyorsanız bunun için kendinizi zorlamanız gerekmektedir. İşten veya okuldan çıkıp spora gitmek gerçekten çok zor değil; sabahtan hazırlayacağınız spor çantanız ve antrenman öncesi öğününüz size sağlıklı bir yaşamın kapısını aralayacaktır. Eğer ki kesinlikle bunun için vaktim yok diyenler de şu ufak tavsiyelere uyabilirler. İşe yürüyerek veya bisikletle gitmek denenebilir veya iş yerine belli mesafede bir yere arabayı park edip veya toplu taşıma araçlarından bir durak önce inip geri kalan bölüm yürünebilir. Kesinlikle asansör kullanılmamalıdır. İş yerinde çay, kahve yürüyerek gidip alınabilir. Öğle arasında iş arkadaşları ile bir yürüme grubu oluşturulabilir. Çalışılan kurumda futbol, voleybol gibi takımlar oluşturulabilir. Günlük iş takvimi içinde fiziksel aktivite için zaman ayrılmalı ve hiçbir nedenle taviz verilmemelidir. Seyahatlerde kalınan otelin spor olanakları kullanılabilir. Alışveriş vb. aktivitelerde araba parkın en uzak yerine park edilip yürünebilir. Eğer zamanın çoğu evde geçiriliyorsa televizyon seyrederken aktif olunabilir. En basit olarak televizyon karşısına bir basamak yüksekliğinde bir yükselti koyup inme-çıkma tarzında bir egzersiz yapabilir. Sabahları erken kalkıp yürüyüş ve/veya ev işleri yapılabilir, varsa düzenli bir şekilde köpek gezdirilebilir. Aile yürüyüşleri yapılabilir.

3-098_790x445

Başarılı İş Adamı Saadettin Saran'ın Spor ve İş Hayatı Konusunda Tavsiyeleri!

Tembel olmasınlar. Fedakarlık olmadan, özveride bulunmadan, ciddi ve planlı bir şekilde çalışmadan hedefe ulaşılmaz. İş hayatıyla, modern hayatla spor arasında sağlıklı bir denge kurmak çok önemli ve bir o kadar da zor. Her zaman söylüyorum. Ben her sabah belki de birçok insan uyurken spor yapmaya başlıyorum. Her sabah 3 saat yoğun antrenman yapıyorum sonra da gelip işimin başına geçiyorum, toplantılar, görüşmeler yapıyorum. Yani zaman planlaması çok önemli. İstemek, hedef koymak ve bu doğrultuda çalışmak çok önemli. Bahane üretmesinler, istedikten sonra her şeye zaman yaratılabilir.

Özel İçerik: Emre Balcı

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.