Öğrenci Kariyeri Banner

Ayaklarımızın 1,800 Mil Altındaki Bu Muazzam Lekeler Nedir?

Ayaklarımızın 1,800 Mil Altındaki Bu Muazzam Lekeler Nedir?

Dünya yüzeyinin yaklaşık 1.800 mil altında, gezegenimizin mantosu ve erimiş demir dış çekirdeği arasındaki tuhaf, dev yapılar arasında olan şeyler neler ? 

Maryland Üniversitesi'nde doktora öğrencisi olan Doyeon Kim ve meslektaşları, 1990-2018 yılları arasında kaydedilen 7.000'den fazla sismik olayı, özellikle de bir deprem sırasında üretilen kesme dalgalarını analiz etmek için bir algoritma kullandılar. Bu olay Pasifik Okyanusu Havzası'nda, Dünya yüzeyinin 125 mil derininde meydana geldi. Kim ve meslektaşları, çalışmalarının sonuçlarını geçen hafta Science dergisinde yayınladılar .

Analiz, Pasifik'teki Marquesas Adaları'nın altında daha önce keşfedilmemiş büyük bir yapının ötesinde Hawaii'nin altında yeni keşfedilen bir yapıyı ortaya çıkardı. Markizlerin altına tünemiş yapı yaklaşık 620 mil çapında ve 15 mil kalınlığında.

Araştırmacılar hala bu yapıları oluşturan, ultra düşük hız bölgeleri olarak adlandırılan şeyler üzerinde kafa yoruyor. Çünkü sismik dalgalar bunlardan daha yavaş geçiyor. Erimiş demir-nikel dış çekirdekten ve mantoyu oluşturan sulu kayadan farklı bir bileşime ve yoğunluğa sahip .

Bunlar bilim adamlarının keşfettiği ilk yapılar değil . 1970'lerden bu yana, jeologlar Dünya'nın iç kısmının neye benzediğini anlamak için sismik tomografi kullandı. Bir deprem meydana geldiğinde, ürettiği sismik dalgalar Dünya'nın içinden geçer. S dalgaları gibi bazı dalgalar Dünya'nın sıvı dış çekirdeği gibi yüzeyin altındaki belirli katmanlardan geçemez. Bu durum, Dünya yüzeyinin derinliklerinde neler olduğuna dair bir resim çizmeye yardımcı olur.

Bu tuhaf yer hakkında ne kadar fazla bilgiye sahipsek, dinamik gezegenimizin nasıl oluştuğunu anlama şansımız o kadar artar.

Kaynakça 

Çeviri İçerik: Bu içerik ÖğrenciKariyeri yazarlarından Metin Kıyar tarafından çevrilmiştir.

 


Öğrenci Kariyeri yazarlarından ..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.