Öğrenci Kariyeri Banner

Aşı Olmak Virüsü Bulaştırma Riskini Artıyor Mu?

Aşı Olmak Virüsü Bulaştırma Riskini Artıyor Mu?

Oxfod Üniversitesi'nde yapılan yeni bir araştırma, aşıların Delta varyantına karşı etkisinin azaldığını ve aşılıların virüs kapma ve bulaştırma riskinin arttığını ortaya koydu.

Araştırmaya göre aşının etkisi üç ay içinde azalmaya başlıyor.

İngiltere'de en yaygın kullanıma sahip olan Pfizer/BioNTech ve AstraZeneca aşılarının incelendiği araştırmada, aşıların virüsten korunmada en iyi yol olma özelliğini yitirmese de etkilerinin üç ay içinde azalmaya başladığı saptandı.

Araştırmada, BioNTech aşısı ilk etaptaki yüksek bir etkinlik seviyesi sunmasına rağmen koruyucu etkisini AstraZeneca'ya göre daha hızlı bir şekilde kaybettiği sonucuna ulaşıldı.

Araştırmacılar, "Pfizer başlangıçta daha fazla etkinlik gösteriyor ancak yüksek virüs yoğunluğu ve semptomlu enfeksiyonlara karşı koruma etkisi daha hızlı bir şekilde düşmekte." dedi.

İngiltere çapında boğaz ve burundan alınan üç milyonu aşkın örneğin kullanıldığı araştırmada ikinci dozun uygulanmasını takip eden iki haftanın ardından yüzde 85 olan BioNTech etkinliğinin 90 gün sonra yüzde 75'e; AstraZeneca'da ise yüzde 68'den yüzde 61'e gerilediği kaydedildi. Koruma düzeyindeki düşüşün 35 yaş ve üstündeki grupta daha keskin olduğu saptandı.

İngiltere Ulusal İstatistik Dairesinin geçen yıl Aralık ayından başlayarak tesadüfi bir şekilde seçilen evlerde gerçekleştirdiği PCR testlerini baz alan araştırmada, doğal yollardan virüse yakalanıp iyileşen kişilerin bağışıklığının, aşılananlara göre daha güçlü olduğu da kaydedildi.

Alfa varyantının baskın olduğu dönemden farklı olarak, iki doz aşı olmuş kişilerin virüse yakalanmaları durumunda hiç aşı olmamışlar kadar virüs yoğunluğuna sahip olduğu bulgusu sonucu ise çok şaşırttı.

Oxford Üniversitesi'nde araştırmacı olan Koen Pouwels, aşılanmasına rağmen enfekte olan kişilerde görülen virüs yoğunluğunun, sürü bağışıklığına ulaşmayı zorlaştıracağını belirtti.. Pouwels, "aşıların ağır hastalık vakalarının önlenmesinde muhtemelen en iyi yol olduğunu, ancak virüsün bulaştırılmasının önlenmesinde etkisinin azaldığını" dikkat çekti.

Oxford'lu araştırmacılar, enfekte olmuş kişilerin boğazındaki virüs yoğunluğunun, semptomların şiddetini kabaca gösterdiğine de vurgu yaparak enfeksiyonun süresi ile ilgili ellerinde yeni veri bulunmadığını belirtti.

Kaynak için tıklayınız


Simay Kurtçu

Site İçerik Koordinatörü

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.