Öğrenci Kariyeri Banner

As Bayrakları As! Bilim İnsanı Betül Kacar 'NASA Genç Araştırmacı' Ödülünü Aldı!

As Bayrakları As! Bilim İnsanı Betül Kacar 'NASA Genç Araştırmacı' Ödülünü Aldı!
Astrobiyoloji, moleküler biyoloji ve evrim alanlarında çalışmalarını sürdüren ve NASA'nın burs verdiği ilk Türk bilim insanı olan Astrobiyolog Betül Kacar, NASA Genç Araştırmacı Ödülü'ne layık görüldü.

Arizona Üniversitesi öğretim üyesi olan Betül Kacar'ın adını daha önce NASA'dan burs alan ilk Türk olarak duymuştuk.

Aslen Giresun'lu olan Kacar, Arizona Üniversitesi’nde ve Tokyo Teknoloji Enstitüsü’nünde çalışmalarını yürütüyor.

Arizona Üniversitesi'nde NASA'nın asteroide gönderdiği robotu inceleyen Kacar, Tokyo Teknoloji Enstitüsü’nünde de yardımcı doçent kadrosunda yer alıyor ve Japonya’nın önemli projelerini yönetiyor. Betül Kacar, Japon hükümeti tarafından kurulan ve hayatın başlangıç ilkelerini araştıran Yer-Yaşam Bilimleri Merkezi’nin bilimsel yönelim projelerini yönetiyor.

Betul-Kacar_3

Kacar, Marmara Üniversitesi Kimya Bölümü mezunu.

Kacar, Sputnik'e verdiği röportajda başarı hikayesini anlatmıştı. Okumak istemediği bir bölümde okuduğunu ama bunu bir fırsata çevirdiğini söyleyen Kacar, hayatının İstanbul'da düzenlenen uluslararası konferanslarla değiştiğini belirtmişti. Kacar, kendisini NASA'ya kadar ulaştıran bilime olan düşkünlüğünü şu sözlerle dile getirmişti:

''Her zaman durum en kötüsü olsa bile, bazı şeyleri kendiniz kontrol edebiliyorsunuz. Türkiye'de kimya bölümünde okurken, Türkiye'de uluslararası konferanslar çok fazla oluyordu. Konferanslarda gönüllü olarak çalışmaya başladım ve proteinlere, moleküllere aşık oldum, gerçekten çok etkilendim. Bilim insanlarının bir odada bilim hakkında konuşması, günlerce kendilerini kapatıp bir hastalığı çözmeye çalışması ya da aslında hayatımızı ne kadar etkileyen o çok küçük olguları algılamaya çalışmaları beni çok etkilemişti.''

Betul_Kacar_5

20 yaşında üniversiteyi bitirdikten sonra Amerika'ya yerleşen Kacar başarısını şu cümleyle özetlemişti: 'Hikayem çok çalışma üzerine kurulu'

Sosyal medyadan bilim insanı Kacar'a tebrik mesajları yağıyor!

Kaynak

 

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.