Öğrenci Kariyeri Banner

Android İle Geçen 11 Yıl

Android İle Geçen 11 Yıl
Teknoloji devi Google, bundan 11 yıl önce 23 Eylülde Android işletim sistemini piyasaya sürerek teknoloji devriminin temellerini attı. Aslında dijital kameralar için çok amaçlı ve işlevsel bir yazılım olması amacıyla Andy Rubin tarafından geliştirilen Linux tabanlı işletim sistemi Android, gelişimini çok farklı şekillerde devam ettiriyor.

2005 yılında Android’in iPhone projesi karşısında bir şeyler yapmak için arayışta olması, Andy için büyük bir şans doğurdu. Google ve Andy’nin 50 milyon dolarlık anlaşması sonucunda Android sistemi Google’ın oldu. Aynı dönemde Apple zaten piyasada ve favori durumda, BlackBerry ise yükselişte, Symbian çıkış aşamasındaydı. Windows ise piyasaya girmek için gün sayıyordu. Genel duruma bakacak olursak, Android’in diğerleri arasından sıyrılması pek de olası görünmüyordu. Ancak günümüze bakacak olursak Android, tüm piyasayı domine etmiş durumda ve dünyada 3 milyardan fazla kullanıcıya sahip.

Android 11 yıllık çalışmaların sonucunda, neredeyse tüm zamanların en dominant ve popüler işletim sistemi olmayı başardı. Andy Robin’in temelini attığı Android’in gelişim sürecine bakarsak onun nasıl endüstri titanına dönüştüğünü açıkça görebiliriz.

2

Açık kaynak kodlu bir işletim sistemi olduğu için kullanıcılara sınırsız bir geliştirme alanı sunan Android, gelişime çok açık bir işletim sistemi olarak kullanıcıların hizmetindedir. Bu sebeple kullanıcılardan gelen değerlendirmelerle ve geliştirmelerle kısa zaman içinde çok fazla yol almış ve kendini geliştirmiştir.

Android, 2008 Ekim ayının sonlarına doğru T-Mobile G1 modelinde 1.0 sürümü ile piyasaya çıkmıştır. Günümüzdeki telefonlarla karşılaştırdığımızda birçok özelliği eksikti. Mekanik bir klavyeye sahip olduğundan çoklu dokunma özelliği yoktu. Uygulama marketi olmasına rağmen ücretli uygulamaların satışına başlanmamıştı. 3 ay gibi kısa bir sure sonra “Cupcake” olarak da bilinen 1.5 sürümünü yayınlamıştır. Bu sürüm, gelişim sürecindeki kilometre taşlarından biri olarak da adlandırılabilir. Cupcake sürümü gözle görülmesi zor ama tasarımda harikalar yaratan güncellemelerle geldi.  2.0 Eclair güncellemesi ile Google Haritalar ve Navigasyon kullanıma sunuldu ve artık birden fazla Google hesabını telefonunuza ekleyebiliyordunuz.  Canlı duvarkağıtları eklendi ve çoklu dokunma özelliği üzerine önemli adımlar atıldı. Ayrıca konuşmayı yazıya döken klavye özelliği bu güncelleme ile eklendi. Genel olarak baktığımızda Eclair güncellemesi neredeyse tüm özellikleri geliştiren bir güncelleme olarak karşımıza çıktı.

Ice-Cream Sandwich yani 4.0 sürümü telefonlar için o zamana kadarki en büyük değişiklikle geldi. Tasarım ögelerinin birçoğu değişti, mekanik olan “menü” ve “geri” tuşları yerine sanal tuşlar geldi. İki telefonu birbirine dokundurarak veri aktarımı sağlayan Android Beam özelliği de bu sürümle geldi. En büyük yeniliklerden biri de tabii ki yüz okuma ile ekran kilidinin açılmasıydı. Bu özellik iPhone X’in en büyük özelliklerinden biri sayılan FaceID’nin temelini oluşturmuştur. Daha sonra gelen güncellemeler genel olarak optimizasyon ve tasarım iyileştirmeleri olarak devam etmiştir.

3

Güncellemeleri yalnızca sayılarla değil de daha eğlenceli şekilde adlandırmak isteyen Google, “Cupcake” isminden sonra çıkan diğer güncellemeleri alfabetik sırayı takip ederek şekerlemelerle adlandırmaya karar vermiştir. Android’in diğer sisem güncellemelerine bakacak olursak: Android 1.6 – Donut (Donut Tatlısı), Android 2.0 – Éclair (Ekler), Android 2.3 – Gingerbread (Zencefilli Kurabiye), Android 4.4 – Kitkat (Çikolata), Android 8.0 – Oreo (Bisküvi) adında yayınlanmıştır.

Geçen sene 10. yıl kutlama pastası olarak, Android 9.0 Pie(Pasta) sürümüyle giren Google’ın büyümeye devam edeceği ve yeni teknolojilerle karşımıza çıkacağı çok açıktır. Birçok teknolojik devi piyasadan silen ve teknoloji devriminde deyim yerindeyse yeni bir çağ açan Android günümüzde tüm pazarın %80’inden fazlasını eline almış durumdadır.

Özgün İçerik: Bu içerik Öğrenci Kariyeri yazarlarından Enes Eren tarafından oluşturulmuştur.

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.