Öğrenci Kariyeri Banner

Aman Yavrum Ceviz Ağacının Altında Oturmayın (!)

Aman Yavrum Ceviz Ağacının Altında Oturmayın (!)

 

Ceviz ağaçları görkemli yapısı ve uzun yıllar yaşayabilen dayanıklılığı ile Nazım Hikmet’in yazdığı ve Cem Karaca’nin yorumladığı şarkıdan fazlasıdır.

 

 

Adına şiirler yazılan bu ağacın bilmediğiniz özellikleri de var. Bunlardan "Ceviz ağacının altında oturmayın" sözünün halk arasında dolaşan bir söylenti olmayıp, tamamiyle bilimsel olarak ispatlanmış gerçekler olduğunu görebilirsiniz. 

 

 

Ceviz ağaçları “Sülfür”  salgılar. Sülfür, havada bulunan diğer gazlardan daha ağır bir maddedir. Bu yüzden hızla ağacın dibine doğru çöker. Bu yüzden ceviz ağacının dibinde bir süre oturan insanlarda bir mayışma gözlenebilir. Hatta iyi bir gözlemciyseniz ceviz ağaçlarının altında herhangi bir bitki, ot gibi canlıların yetişmediğini görmüşsünüzdür.

 

 

İnsanlar ve bitkiler için sağlıklı olmayan bu gazın, ozon tabakasını tamir etme özelliği de vardır. Aslında dünyamız için faydalı olan bu ağacın daha fazla dikilmesi gerekiyor. Tabii ki şehirden uzak kırsal alanlarda.

 

Peki Cevizin Faydaları Nelerdir ?

 

Yüksek besin değerine sahip bu meyvenin faydaları saymakla bitmez. Ceviz karmaşık yapısıyla ilk olarak beynimize benzetilmektedir. Vücudumuzda kolestrolü düzenlemede, damarlarda oluşabilecek tıkanıklığı önlemede oldukça etkilidir. Ayrıca anlamayı ve hafızayı da güçlendirir. Bu yüzden Alzheimera karşı biçilmez bir kaftandır. Hatta bazı Asya ülkelerinde öğrenciler için hâlâ beyin gıdası olarak kabul edilmektedir.

 

Anavatanı Anadolu olan cevizin ülkemizdeki tüketiminin neredeyse yarısı, yurt dışından ithal edilmektedir. Bunun en büyük sebebi ise çiftçiye yeterli imkanın verilmemesinden kaynaklanmaktadır.

Sağlıklı, cevizli günleriniz olsun. 

 

Özgün İçerik

 


Atakan  Güngör

Yıldız Teknik Biyomühendislik 2. sınıf öğrencisiyim. Öğrenci Kariyeri'nde 1.5 yıldır Organizasyon Ekibi'nde ve Mart ayından beridir de Yazar Ekibi'nde bulunmaktayım.

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.