Öğrenci Kariyeri Banner

Almanya’da, Bilinen En Eski Altın Eser Bulundu!

Almanya’da, Bilinen En Eski Altın Eser Bulundu!

Saç aksesuarı olarak kullanılmış olabilecek 3.800 yıllık spiral biçimli obje, Güneybatı Almanya’da bulunmuş en eski altın eser olabilir.

Arkeologlar Almanya’nın Tübingen şehrinde 20 yaşlarındaki bir kadının 3.800 yıllık mezarını gün yüzüne çıkardılar. Mezarın içinde sadece altın bir spiral objeye rastlayan araştırmacılar, bu objenin bir tür saç aksesuarı olarak kullanılmış olabileceğini düşünüyor.

Araştırmacıların belirttiğine göre %20 oranında gümüş, %2’den az bakır içeren altın, eser miktarda platin ile kalay kalıntıları içeriyor. Nehirden toplanan altınlara benzer doğal bir alaşıma işaret eden bu kimyasal kompozisyon, altının İngiltere’nin Cornwall şehrindeki Carnon Nehri’nden geldiğini bizlere gösteriyor. 

“Güneybatı Almanya’da bu dönemden kalma değerli metal eserlere çok sık rastlanmıyor.” diye belirtiyor araştırmacılar açıklamalarında. “Tübingen’de bulunan altın, batılı kültür gruplarının (örneğin Britanya ve Fransa’dakilerin) MÖ ikinci binyılın ilk yarısında Orta Avrupa’da etki sahibi olduklarını kanıtlıyor.”

Radyokarbon tarihlendirme metodu, kadının MÖ 1850 yılı ila 1700 yılları arasında öldüğünü gösteriyor ve araştırmacılara göre eserin altından yapılmış olması, kadının yüksek bir sosyal statüden geldiğinin işareti olabilir. Söz konusu tarihlerde yazı henüz Güneybatı Almanya’ya gelmediği için kadının kimliğine dair herhangi bir ipucu bulunmuyor.

Kaynak için tıklayınız


Simay Kurtçu

Site İçerik Koordinatörü

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.