Öğrenci Kariyeri Banner

Alacağınız Kararlar İçin 10-10-10 Yöntemi

Alacağınız Kararlar İçin 10-10-10 Yöntemi
Her zaman hepimiz için en zoru karar vermektir. Hayatımızda her an duygu değişimleri yaşıyor, bazı zamanlar gittiğimiz yolun doğruluğu konusunda şüpheye düşüyoruz. Evde, işte, okulda, ilişkilerimizde verdiğimiz kararlar eğer doğruysa bizden mutlusu yok. Peki yanlışsa? Hep aklımızda bunu değil onu yapsaydım dediğimiz ikinci bir seçenek oluyor. Yaptığımız bir hatanın veya verdiğimiz bir kararın hayatımızı ne denli değiştirebileceğini işleyen tonlarca film izleyip hayatı sorguladık. Peki en doğrusu hangisi? Nasıl karar vereceğiz?

1 (790 x 307)

Müthiş bir bağlantı kurdunuz ve hep o hayalini kurduğunuz yurt dışı eğitimini gerçekleştirip, harika bir kariyerle taçlandıracağınız bir işe sahip olma fırsatı yakaladınız. İlk etapta hepimiz hiç düşünmeden "EVET" derdik muhtemelen. Hiç düşünmeden aldığımız kararların hepsi doğru mudur? Verdiğimiz karar, 10 yıl sonra da, bozduğumuz düzene değecek mi? Hala bizi mutlu edebilecek mi?

Harvard Business Review' da çalışıyorsunuz ve Hawaii' de 1500 kişilik bir yönetim takımına konuşma yapmanız isteniyor. 7 yaşın altında 4 çocuğa sahipsiniz, doğal olarak her şeye aynı anda yetemiyorsunuz. Konuşma sırasında çocuklarınız konuşma yaptığınız salona giriyorlar. Çıkmaza girdiğinizi hissediyorsunuz. Ne karar vereceksiniz, iş hayatınızı bitirip yalnızca anne olmak mı? Başarılarla dolu kariyerinize devam etmek mi?

Suzy Welch işte bu hikayeden sonra, aldığı kararları çok iyi tartmaya ve onların arkasında durmaya karar veriyor.

Harvard Business Review dergisinin editörü ve Business Week dergisinin yazarı Suzy Welch sağlıklı ve doğru kararlar vermenin yöntemini 10-10-10 olarak açıklıyor. Bu yönteme göre ani kararlarınızın ne sonuçlar doğuracağını kestiremediğiniz anda, kendinize 3 soru yöneltiyorsunuz:

Bu kararın,

10 dakika sonra etkisi ne olacak?

10 ay sonra etkisi ne olacak?

10 yıl sonra etkisi ne olacak?

Burada önemli olan nokta alınan kararların her birinin zaman dilimlerine göre farklı sonuçları olduğunu ve bu sonuçları düşünüp dengelemenin gerekliliğini anlamak.

Suzy Welch, Jack Welch de dahil tanıdığı pek çok başarılı liderin, kendileri farkında olmasa da, bu stratejik düşünce sistemini benimseyerek başarılı olduğunu söylüyor. “Şunu açıklıkla söyleyebilirim ki her akıllıca kararın arkasında mutlaka bir karar verme metodolojisi vardır” diye konuşuyor.

Hayatınızda gerçekten neyi istediğinize karar verin. 10 dakika sonra belki de kariyerinizi bitirip anne olmak istediğiniz için pişman olmayacaksınız. 10 ay sonra, çocuklarınızla parkta oynarken kendinizi dünyanın en mutlu annesi hissedeceksiniz. Peki 10 yıl sonra çocuklarınız büyüdüğünde? Arkanızda bıraktıklarınız için hala mutlu musunuz?

10 yıl sonra olmak istediğiniz yere bugün verdiğiniz kararlar sizi götürebilecek mi?

Hızla verdiğiniz bir karar, 10 dakika sonra sizi pişman edecek mi?

Suzy Welch'in 10-10-10 yöntemini konu alan kitabı, yirmiye yakın dile çevrildi ve yüz binlerce kişiye rehber oldu.10-10-10 yapacağınız her seçimde, vereceğiniz her kararda dönüştürücü rehberiniz olacaktır.

Özel İçerik: Selinay Şendir

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.