Öğrenci Kariyeri Banner

Erteleme Alışkanlığından Kurtulma Rehberi!

Erteleme Alışkanlığından Kurtulma Rehberi!
Her haftanın ya da ayın sonuna yaklaşırken dönüp baktığınızda yine yapılacaklar listenizin kabardığını farkediyor ve kendinize bunun için çok kızıyor musunuz?

Aslında hepimiz bir şeyleri erteliyoruz. Bu durum sürekli bir hal almadığı sürece sorun yok ama kronikleştiyse soruna dönüşebiliyor. Sorun dediysek de telaş yapmayın hemen, her sorun gibi bunun da çeşitli çözümleri var.
Şimdi arkanıza yaslanın ve sizin için derlediğimiz maddeleri sindirerek okuyun. Artık ertelemeyeceksiniz!

1- Mükemmelliyetçi misiniz yoksa hata yapmaktan mı korkuyorsunuz?

IMG_0325

Erteleme probleminiz varsa cevabı sadece bu soruda bile saklı olabilir. Yüksek ihtimalle hata yapmaktan korktuğunuz için kendinize mükemmelliyetçilik adı altında bir taraf geliştirdiniz. Yani bu kavramın günümüzde tamamen içi boşaltıldı, arkasına sığındığımız bir duvardan başka bir şey değil artık... Kusursuz olmayı falan bir köşeye bırakın. En iyisini yapana kadar beklemeyin, sizi tatmin edecek en iyiye hiç bir zaman ulaşamazsınız. Bunun yerine hemen harekete geçin. İlk fırsatta deneyin bunu meyvelerini topladığınızı göreceksiniz.

2- Yapmanız gereken işe odaklanamıyor olabilirsiniz

lens-1209823_960_720

Odaklanma problemi genelde sevmediğimiz bir işi yapmak zorunda olduğumuzda ortaya çıkar. Dolayısıyla sevmediğiniz işleri yapma kapasitenizi iyi yönetebiliyor olmanız gerekiyor. Kulağa hoş gelmiyor belki bu cümle ama şöyle düşünün; ne kadar az ertelerseniz o kadar çok sevdiğiniz işlere zaman ayırabileceksiniz. Konusu sizi çok da açmayan bir belgeseli maksimum kaç dakika izlersiniz? Üçüncü dakikada sıkılıp kapatıyorsanız yapmayın! 10 dakika daha izlemek için zorlayın kendinizi. Bunun gibi antrenmanlarla zihninizin bilinçli kısmının kullanımını arttırmış olursunuz. Yani ucundan tuttuğunuz bütün işlerde konsantrasyonu elden bırakmazsınız. Biz demiyoruz uzmanlar diyor.

3- Ertelemenize neden olan şeyler korku ve endişeleriniz olabilir! Bulup üzerine gidin.

IMG_0332

Özellikle başarısız olma korkusu bazen biz fark etmesekte yapacağımız işi erteleten bir engele dönüşüyor. Bu konuda değişime açık olun. Gerekirse ertelediğiniz alanları bir kağıda yazın ve bu alanlarda nelerden endişe duyduğunuzu saptayıp bunların üzerine gidin. Mutlaka bir cevap bulacaksınızdır.

4- Ertelediğiniz işi yaptığınızı hayal edin

floating-lantern

Bilinçaltımız gerçekle hayali ayırt edemez. Yani zihninizde yapacağınız canlandırmalar bilinçaltı için gerçektir. Burada önemli olan bilincin devreye girmemesini sağlamak. "Sen de iyice abarttın bu saçmalıklarla uğraşacağına kalk işine bak" diyen bilincinizi susturun, konuşmasın o. Görüntü zihninizde ne kadar detaylı canlanırsa o kadar iyi. İşe yaramaz diyorsanız şimdi zihninize sulu sulu, ekşi bir limon canlandırın. Ağzınız sulandıysa nöronlar çalışıyor demektir. Deneyin ( Bazı insanlar üzerinde yapılan bir çalışmada zihninde spor yaparak kalori yakıldığı bile saptanmış. Yani yine biz söylemiyoruz bilim söylüyor.)

5- Zamanınızı iyi yönetmeye çalışın

Image of businessman holding alarmclock against illustration background. Collage

Eğer "24 saat bana yetmiyor" diyorsanız; önceliklerinizi önem sırasına göre belirleyin ve o sıradan şaşmayın. Zaten bu durum ertelemenin dışında kalıyor. Önceliklerinizi belirlediğiniz halde birinciyi atlayıp yapmıyorsanız bu ertelemeye giriyor işte.

Bunları okurken tembellikle karıştırmayın. Ertelemek, mükemmelliyetçilik isteyen bir kavram. Haftalarca bir işe kafa yorup son gün harekete geçmekle, yapılacak işi son gün hatırlamak kesinlikle aynı şey değil. Sonunda elde edilen performans yüksek ihtimalle iki durumda da aynı çıkacaktır fakat ertelemeciyseniz bunu değiştirmek daha kolay.

tembellik-3

Hayatlarımız ertelenecek kadar kısa veya önemsiz değiller. Harekete geçin!

 

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.