Öğrenci Kariyeri Banner

Aklımızdaki Sorulardan Sıyrılıp Temele Odaklandık: Başarının Gerçek Anahtarı

Aklımızdaki Sorulardan Sıyrılıp Temele Odaklandık: Başarının Gerçek Anahtarı

Çoğu zaman “başarı” üzerine düşünürüz. Başarı nedir? Başarının sırrı nedir? Başarı, mutluluk getirir mi? Başarılı insanlar mutlu mu? Dünyada başarılı insanlar kariyerlerinin en güzel noktalarındayken neden tükeniyorlar veya neden intihar ediyorlar ya da neden bu örneklerle karşılaşıyoruz? Aklımıza birçok soru geliyor ve ne kadar başarılı olabiliriz, bunun sınırlarını merak ediyoruz. Potansiyelimiz ne kadar?

Gelin bu başlıklara kısaca bir değinelim.

Başarı Nedir?

Başarı, belirlenen bir hedefin istenilen sonuca ulaşmasıdır. Başarı kişiye göre içinde iyilik ve kötülük barındırabilir. Başarılı olup zirvede bayrak sallandığı an kişi bundan sonrası için kendini bırakıp bir daha aynı başarıyı elde edemeyebiliyor ya da bu kazandığı başarı onu motive edip daha başarılı bir şekilde yoluna devam ediyor. Eğer siz de ikinci seferde başarısız olanlardansanız başlangıçta bazı eksiklikleriniz var demektir ve bu eksiklikleriniz ortaya çıkmaya başlar. Bu başlangıçtaki eksiklikler başarılı insanın ruhuna veya başarısına zarar verebiliyor. Sizi bir bina gibi sallayıp yıkıcı etkileri olabiliyor. Tüm emekler boşa gittiği gibi iç dünyanızda büyük bir boşluk oluşabiliyor ve bunu sonucunda da başarının getirdiği mutluluk kısa sürebiliyor.

Sağlam Bir Zemin

Gerçekten başarılı olmak istiyorsak bunu gerçekleştirebilmek için sağlam bir zemin oluşturmamız gerekiyor. İnsan üçgen bir prizmanın en üstüne, zirvesine güvenli ve mutlu duygularla bayrak asmak istiyor. Bunun için en alt zeminde fizyolojik ihtiyaçlarının tam olması gerekiyor. Bunlar doğumdaki temel sağlık ihtiyaçlarımız. Bu ihtiyaçlarımızın tam ve erişilebilir statüde olması gerekiyor. Engeller var ise tespit edilip ortadan kaldırılıp eksiklerin tamamlanması gerekiyor.

Yıllar sonra tek kulağının duymadığını fark etmek veya tek gözünün görmediğini anlamak çok acıdır. Kişi başaramadığı durumların ön sebeplerinden birisinin kendi bedeni olduğunu fark edebiliyor. Bu sürede kişi fizyolojik eksikliklerle sık sık başarısızlığı deneyimleyebilir. Sosyal yaşamdan koparak yıpranabilir. Ama fiziksel tamlık varsa veya hem fizyolojik hem psikolojik olarak desteklenmiş bir bireyse başarıya hazırlanmış demektir.

Sevgi ve Merhamet

Sonrasında ise bu zemin üzerinde de güvenlik ihtiyaçları devreye giriyor. Bunlar arasında barınma, aile, giyim, gıda, sağlık, iş ve kaynak devamlılığı gibi maddi manevi değerler baş rolde. Bu gibi kavramların eksiklikleri ileride büyük bir düşüş yaşatabilir. O sebeple başarıya giden yolda güvenlik standartlarına zarar vermeden ilerlenmeli. Hatta başarabiliyorsak daha da sağlamlaştırılmalı.

Yüksek katlı bir binanın temelleri burada atılır. Sağlam olmalı ki defalarca düşme yaşanmasın. Sonraki katımızda duygusal zeka gelişiminde büyük rolleri olan aile ve arkadaşlar gibi sevgi gereksinimleri var. Yoklukları düşünülemez. Eksik olan alanların yeri sevgi ve merhamet ile doldurulmalıdır. Herkesin evi yoktur. Herkesin ailesi yoktur. Ama sevgi ile beslenen herkes eksikliklerini merhametiyle doldurabilir. İnsanın insan üzerindeki başarısı muazzamdır. 

Başarının Getirdiği Saygınlık

Kişi başarıya giden yolda saygınlıklar kazanır. Bu da bir başarıdır ama hedef kendi ulaşmak istediği yerdir. Fakat saygı ile sürdürdüğü mücadele kişiye başarıyı getirir. Kişiyi en üst zirveye taşır. Erdemli bir kişilik, yaratıcılık deneyimleri, doğal yaşam ve ön yargısız kişi hem eğitilmiş hem de başarmıştır. Zirvesinde bayrağını sallandırırken başarılı insanlar sevgi ile beslendiklerine minnet borçlu olduklarını unutmazlar. 

Başarılı insanlar saygı ve sevgiyle ilerlemelidir. Zirvedeki yalnızlık büyük düşüşlere sebep olabilir fakat sağlam olan zemin de süreklilik devam eder. Başarı kaçınılmazdır. Başarı başarıyı ardı ardına getirir. Başarılı insanların ihtiyaçlarını sevgi ile karşılayanların başarıları tükenmez. Eğer bir gün başaramazsak yeniden denemek de bir başarıdır unutmamalıyız.

Özgün İçerik

 

 

 


Beste  Kurt

Okuyan, sorgulayan ve gelişime açık bir endüstri mühendisi adayı.

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.