Öğrenci Kariyeri Banner

Akademik Kariyer Yapmak İsteyenler İçin 10 Öneri!

Akademik Kariyer Yapmak İsteyenler İçin 10 Öneri!

Akademik kariyer yapmayı düşünenlerin üzerine yoğunlaşması gereken noktaları sizler için listeledik...

1- Not Ortalamasını Yüksek Tutmak

Akademik kariyer yapabilmenin en önemli aşamalarından biri bireyin kendi eğitim hayatında başarılı olmasıdır. Üniversitede eğitim hayatınıza özen göstermeniz, sizin hem akademi alanında daha görünür bir konumda yer almanızı hem de alanınızda uzman olmanızı mümkün kılar. Bu nedenle de akademik kariyer yapmak isteyenlerin ilk hedefi yüksek ortalama olmalıdır.

2- Yabancı Dili Geliştirmek

Eğer akademik kariyer yapmak istiyorsanız birçok yerli ve yabancı kaynaktan faydalanmanız gerekecektir. Bu sebeple yeterli düzeyde yabancı dil bilgisine sahip olmanız gerekir. Hatta akademik kariyer yapmak için artık yalnızca bir yabancı dil bilmek yeterli değildir. Ne kadar çok dil bilir ve bu dilleri ne kadar aktif bir şekilde konuşabilirseniz rakiplerinizin önüne geçmeniz de bir o kadar kolay olur.

3- İyi Bir Araştırma Yeteneği

Araştırma yapmayı seven ve özel ilgi duyan kişiler her zaman bir adım öndedirler. Eğer akademik kariyer yapmak istiyorsanız her konuda araştırma yapmak, bilgi edinmek, edindiğiniz bilgileri doğru ve özgün bir şekilde karşı tarafa aktarabilmeniz gerekir. Planlı ve iyi bir araştırma becerisine sahip olmanız sizi hem akademi alanında başarılı biri yapar, hem de araştırma yaptığınız konu hakkında uzman olmanız sağlar.

4- İkinci Bir Plan Oluşturmak

Akademik kariyer yapmak istiyorsanız tüm olumsuz ihtimalleri göz önünde bulundurmanız ve kendinizi farklı alanlarda da geliştirmeniz gerekir. Akademi alanında planlarınız istediğiniz gibi gitmeyebilir. Bu sebeple ikinci bir planınızın olması ve yalnızca akademi alanına bağlı kalmamanız ilerleyen zamanlarda planlarınızın ters gitmesi durumunda size seçenek sunacaktır.

5- Seçtiğiniz Alanda Uzmanlaşmak

Akademik anlamda daha iyi ve güçlü bir kariyer istiyorsanız hedeflediğiniz alanda olabildiğince fazla bilgi sahibi olmalısınız. Bu sebeple çalıştığınız alan hakkında farklı kaynaklardan araştırma yapmalısınız. Üzerinde çalıştığınız alan hakkında yaptığınız araştırmalar doğrultusunda kendi düşüncelerinizi de oluşturabilmeniz ve yorum yapmanız da oldukça önemlidir.

6- Birden Fazla Konuda Bilgi Sahibi Olmak

Tez yazarken bir konuyu ele aldığınız zaman bile aralarda farklı konularla da karşılaşırsınız. Karşınıza çıkan farklı konularla ilgili bilgilerinizin olmaması durumunda ise tez yazmanız daha da zorlaşır. Bu yüzünden tez yazımında zorlanmamak için ve çalıştığınız konuya daha iyi adapte olabilmek için o konuyla ilgisi olan veya olmayan tüm konular üzerinde de bilgi sahibi olmalısınız. 

7- Okumayı Sevmek

Okumayı sevmek, akademik kariyer yapmak isteyenlere verilen en özel tavsiyelerden biridir. Eğer akademi alanında kendinize bir yol çizmek istiyorsanız kitaplardan ansiklopedilere, gazetelerden farklı analiz ve istatistiklere kadar çok fazla kaynak araştırmak ve okumak zorundasınızdır. Eğer okumayı ve yorumlamayı sevmiyorsanız akademik kariyer yapmanız oldukça zorlaşacaktır.

8- Sabırlı Olmak

Tez yazmak, araştırma yapmak, dil öğrenmek zaman alan şeylerdir. Akademik kariyer yaparken de birçok zorlukla karşılaşacaksınız. Hatta o kadar emek vermenize rağmen bir anlık hatayla tüm emekleriniz yıkılabilir. Bu nedenle de çok sabırlı ve çok azimli olmanız gerekir.

9- Yurt Dışında Akademik Kariyer Yapmak

Yurt dışında eğitim almak hem kültürel, toplumsal olarak size daha fazla ve daha farklı şeyler katar hem de yabancı dil konusunda daha çabuk ilerlemenizi sağlar. Hatta eğitim seviyesi ileri düzeyde olan ülkelerde akademik kariyer yapmak size iş bulma imkanı da sağlayabilir.

10- Kendinize Güvenmek

Akademik kariyer yolunda önünüze birçok engel çıkacaktır. Motivasyonunuzu düşürecek olaylar yaşayabilir, farklı insanlarla ve güçlü rakiplerle karşılaşabilirsiniz. Bunların hiçbirinin motivasyonunuzu düşürmesine ve kendiniz olan güveniniz sarsmasına izin vermeyin. Hedeflerinize ancak bu şekilde ulaşabilirsiniz.

 

 

Kaynak


Tuğba Duman

Öğrenci Kariyeri'nde Şef Editör

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.