Öğrenci Kariyeri Banner

8 Mart Özel: Göklerin Kızı Türk Kadını

8 Mart Özel: Göklerin Kızı Türk Kadını

22 Mart 1913’te Bursa’da dünyaya gelen Sabiha Gökçen, anne ve babasını küçük yaşta kaybedince abisi ile yaşamaya başlar.1925 yılında henüz 12 yaşındayken Mustafa Kemal’in Bursa ziyareti esnasında Hünkar Köşkü’nde konakladığı günlerde ona ulaşarak okumak istediğini iletir. Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal, abisinden izin alarak Sabiha’yı evlat edinir. O günü şöyle anlatıyor Sabiha Gökçen : “ Evimize yakın olduğu için Hünkar Köşkü’nü gözlüyordum. Bir gün Gazi Paşa’yı gördüm ve yanına gitmek istedim. ‘Beni niye görmek istedin çocuğum ?’ dedi. Ben yatılı okulda okumak istiyorum dedim. Biraz düşündü, ‘ Peki seni manevi evlat olarak alsam benimle gelir misin? dedi.” Ertesi gün Sabiha, Çankaya Köşkü’ne Mustafa Kemal’in diğer manevi kızları Zeliha, Afet ve Rukiye’nin yanına götürülür.

sabihagokcenataturk

“İstikbal Göklerdedir.” diyen Mustafa Kemal için havacılığın önemi büyüktür ancak ülkenin yeniden yapılanması için elde fazla kaynak yoktur. 1925- 1935 yılları arasında halkın kendi içinde topladığı paraları bağışlaması ile 250 adet uçak alınır. 1934 yılında da Kayseri’de uçak üretimine başlanır.,

Soyadı kanunu ile birlikte Atatürk, Sabiha’ya “Gökçen” soyadını verir. Mustafa Kemal ile uçak gösterilerini izlemeye giden Sabiha Gökçen uçaklardan çok etkilenir. Atatürk’ün pilotları göstererek “Olmak ister misin ?” sorusuna evet cevabını veren Sabiha Gökçen, Rusya’ya gönderilen 8 kişilik eğitim ekibinin içinde yer alan tek kadın öğrenci olur. Mustafa Kemal Atatürk’ün “Belki de dünyada ilk askeri kadın pilot olacaksın. Bir Türk kızının dünyanın ilk askeri kadın pilotu olması ne büyük bir iftihar kaynağı düşünebiliyor musun?” sözleri üzerine daha çok gayret sarf eden Sabiha Gökçen, 1936 yılında Eskişehir Askeri Havacılık Okuluna girer. Burada katıldığı keşif ve bombalama eğitimlerini başarı ile tamamlayan Sabiha Gökçen’e dönemin başbakanı İsmet İnönü tarafından Murassa Madalyası verilir. Zafer Bayramı olan 30 Ağustos 1937 tarihinde de askeri uçuş brövesini alarak dünyanın ilk kadın askeri pilotu olur.sabihagokcenucak

1938 yılında Balkan Devletleri’nin daveti üzerine uçağıyla Balkan turuna çıkan Sabiha Gökçen’e Yugoslavya Genelkurmay Başkanı tarafından “Beyaz Kartal Nişanı” verilir. O sadece Türkiye’nin değil dünyanın da gündemindedir. Ondan dış basında “ Türklerin ve Göklerin Altın Kızı” olarak bahsedilir. Sabiha Gökçen daha sonra Türk Hava Kurumu Uçuş Okuluna “Başöğretmen” unvanı ile atanır.

sabihagokcenataturkelopme

1996 yılında Amerikan Hava Kurmay Koleji’nin mezuniyet törenine “ Onur Konuğu” olarak davet edilen Sabiha Gökçen, Maxwell Hava Üssünde yapılan törende “ Havacılık Tarihine Adını Yazdıran 20 Kişi” listesine girmeyi başaran ilk kadın olarak tarihe geçer. 2001 yılından itibaren İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı’nın açılması ile birlikte artık Sabiha Gökçen’in ismi dünyanın dört bir yanında yanıp sönmeye başlar. Sabiha Gökçen 22 Mart 2001’de doğum gününde Gülhane Askeri Tıp Akademisi’nde hayatını kaybeder ve Cebeci Askeri Şehitliği’ne defnedilirsabihagokcenmaxwell.

Günümüzde Hava Harp Okulu’nda ‘Asuman’a sevdalı 21. yüzyılın Sabiha Gökçenleri eğitim görmekte, Göklerin Kızı’nın izinden gitmektedir. Sabiha Gökçen’in hikâyesi  “Türk Kızı, Gök Kızı, Atatürk Kızı” adlı belgesele konu olmuştur.

Mustafa Kemal’in “Ey kahraman Türk kadını, sen yerde sürüklenmeye değil, omuzlar üzerinde göklere yükselmeye layıksın!” sözü ile başta ekip üyelerimiz olmak üzere tüm kadınların 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun!


Egehan Uğraş

Bilkent Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Öğrencisi

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.