Öğrenci Kariyeri Banner

7 Astronotun Hayatını Kaybettiği Columbia Uzay Mekiği Faciası!

7 Astronotun Hayatını Kaybettiği Columbia Uzay Mekiği Faciası!

Uzay bilimleri, günümüzde teknolojinin de hızlı gelişimi sayesinde bundan sadece 10 yıl öncesine göre bile oldukça ilerlemiş durumda. Geride bıraktığımız 2022 yılında, neredeyse her gün uzaya dair yeni bilgiler açığa çıkarılmıştı.

Ancak bundan yalnızca birkaç yıl öncesinde, uzay çalışmaları günümüzdeki durumundan oldukça farklıydı. 2003 yılında yaşanan trajik Columbia Uzay Mekiği faciasına neden olan durum da, o dönemki güvenlik yetersizliği nedeniyle ortaya çıkmıştı...

Tüm dünyanın gözleri önünde gerçekleşen faciada, görevlerini tamamlayıp dünyaya dönmek üzere yola çıkan 7 astronot, uzay ekiğinin dünya atmosferine girmesinden kısa süre sonra infilak etmesi nedeniyle tüm dünyanın gözleri önünde hayatlarını kaybetmişti.

İşte O Faciaya Neden Olan İhmaller

ABD'nin başarılı bir şekilde gerçekleşen Apollo 11 uzay görevinin ardından, 1981 yılında daha gelişmiş teknolojiyle donatılış olan Columbia uzay mekiği inşa edildi. Columbia, aynı yıl ve ilerleyen yıllarda tam 27 başarılı sefer gerçekleştirdi. Ancak 28'inci kalkışı ne yazık ki facia ile sonlandı.

Columbia'nın, Dünya’dan son kalışı 16 Ocak 2003 tarihinde gerçekleştirdi. Rick D. Husband, William C. McCool, Michael P. Anderson, Kalpana, David M. Brown, Laurel Clark ve Ilan Ramon isimli 7 astronotun yer aldığı mürettebat, farklı uzmanlık alanlarında, farklı deneylerin gerçekleştirilmesi için yola çıktı.

Ancak, kalkış sırasında uzay mekiğinden kopan bir parça, mekiğin kanatlarından birine çarpmış ve kanada hasar vermişti. Yine de bu durum, mürettebatın ciddi bir sorunla karşılamasına neden olmadı. 16 gün süren görev başarıyla tamamıp dünyaya dönme vakti geldiğinde, o küçük hasar büyük bir faciaya neden oldu...

Uzay mekiği 1 Şubat 2003’te Dünya’ya dönmek üzere harekete geçti ancak ne yazık ki inişi tamamlayamadı. Kalkış esnasında hasar alan kanat bölümü, mekiğin eve dönüşü sırasında daha ciddi sorunlara yol açtı.

Atmosfere girdikten bir süre sonra infilak etti!

Columbia, dönüş esnasında ses hızından 23 kat daha hızlı ilerliyordu. Bu sebeple de mekiğin kanadındaki hasar iyice büyümüştü. Bunun sonuzunda da Columbia Uzay Mekiği, atmosfere girdikten kısa bir süre sonra infilak etti. 7 kişilik mürettebatın tamamı acı bir biçimde hayatını kaybetti.

İnsanların büyük çoğunluğu mekiğin korkunç alevler çıkararak gökyüzünde süzüldüğü anlara tanıklık etmişti. Mekiğin parçaları ise, Amerika Birleşik Devletleri’ndeki birçok eyalete dağılmıştı. Arama kurtarma çalışmalarına 25 binden fazla kişi katıldı ve bu çalışmalar sırasında uzay mekiğine ait 84 binden fazla enkaz parçasına ulaşıldı. Ancak bu parçalar, mekiğin yalnızca yüzde 40’lık bölümüne aitti. Geri kalan parçalara ise hiçbir zaman ulaşılamadı.

Ancak asıl acı veren gerçek kazanın ardından ortaya çıktı. Eğer NASA, uzay mekiğinin kalkış esnasında aldığı hasarı görmezden gelmeyip onarmayı tercih etseydi, bu kaza yaşanmamış olabilirdi....

 

Kaynak


Tuğba Duman

Öğrenci Kariyeri'nde Şef Editör

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.